Deel dit artikel
-

Uber moet in 2021 winst gaan maken

Wederom zijn de verliezen van Uber in het vierde kwartaal flink opgelopen, naar 1,1 miljard dollar, tegen 887 miljoen een jaar eerder. Wel nam de omzet met 37 procent toe naar 4 miljard dollar.

Topman Dara Khosrowshahi zegt dat het tijdperk van groei ongeacht de kosten voorbij is en het bedrijf op weg is naar winstgevendheid in 2021. Maar dat blijkt nog allerminst uit de cijfers. Maaltijdbezorger Uber Eats verloor alleen al 461 miljoen dollar op een omzet van 735 miljoen.

Het bedrijf ging in mei 2019 naar de beurs, waarna de koers alleen maar verder afnam. CEO Khosrowshahi beloofde maatregelen: hij zette duizend medewerkers op straat en trok Uber Eats terug uit Zuid Korea en India. In dat laatste land nam concurrent Zomato de activiteiten over.

Noord Amerika blijft veruit de belangrijkste markt, met een omzet van 2,5 miljard dollar in het vierde kwartaal. EMEA volgt met 621 miljoen en Latijns Amerika met 553 miljoen. Daar zorgde Uber Comfort voor een toenemend aantal ritten. In Europa doen Spanje en Duitsland het goed.

Er zijn flink wat uitdagingen. Nieuwe wetgeving in Californië betekent dat Uber zijn chauffeurs, nu nog freelancers, als werknemers moet betalen. In Brazilië hoeft dat niet, zo heeft een rechtbank bepaald. In Londen dreigt Uber zijn licentie kwijt te raken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond