Deel dit artikel
-

‘Uitspraak rechter slijters schadelijk voor webwinkels’

De uitspraak van de rechtbank van Den Bosch die deze week besliste dat de Axsys Group van een bedrijventerrein in Schijndel moet verdwijnen, is niet alleen schadelijk voor de betreffende webshop. Het raakt de hele sector en brengt Nederlandse webwinkels in een lastig pakket. Dat zegt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkelorg.

Volgens de rechter is er bij het bedrijf dat webwinkels in drank runt sprake van detailhandel en dat past niet bij de bestemming van een bedrijventerrein. Thuiswinkel.org zal daarom met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen wat er gedaan kan worden aan dit probleem. Bij gemeenten moet een ‘omslag in denken’ plaatsvinden en in bestemmingsplannen moet standaard rekening worden gehouden met online winkels.

Volgens Jongen doet het vonnis van de Bossche rechtbank denken aan een eerdere zaak in april 2011 tegen fietsenshop.nu. De Raad van State bepaalde destijds dat deze webshop niet in een buitengebied gerund mocht worden. “Ze zijn niet welkom in een woonwijk of buitengebied. Maar nu zijn ze als detailhandelsbedrijf óók niet welkom op een bedrijventerrein. Een winkelgebied past niet bij webshops zonder etalage, showroom en in een straat met fysiek winkelend publiek.”

Het toepassen van de enge definitie dat detailhandel het leveren van goederen aan consumenten is, is volgens Jongen niet meer van deze tijd. Webwinkels hebben een heel ander karakter en een heel ander afzetgebied dan klassieke winkels.

Volgens Jongen kunnen uitzondering- of ontheffingsbepalingen opgenomen worden die rekening houden met de feitelijke ruimtelijke uitstraling van de webwinkel. Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen klassieke detailhandel en webdetailhandel, of een combinatie daarvan.

Thuiswinkel.org zal de huidige problematiek ook bij politieke partijen en relevante overheden onder de aandacht brengen dat de uitleg en definitie van het begrip detailhandel dringend aan modernisering toe is.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

nils

Op zich mag van mij het hele vestigingsbeleid een stuk liberaler. Maar tot die tijd gelijke monniken, gelijke kappen. Als ze webwinkels magazijn op het industrieterrein willen zetten: prima. Maar de winkelruimte (voor consumenten) van de hybrides in de winkelstraat want anders werkt het concurrentievervalsend.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond