Deel dit artikel
-

“Uitwisselprogramma’s jagen providers op kosten”

Providers zien de kosten voor dataverkeer stijgen als gevolg van populaire uitwisselprogramma's als Kazaa en Morpheus, zeggen het Engelse CacheLogic en Canadese Sandvine. Beide technologiebedrijven claimen hiervoor een oplossing te hebben.

Van de data die providers langs de servers zien flitsen bestaat zestig procent uit muziek, film en software, zegt Sandvine , een getal dat ook door Reuters wordt genoemd. De Britse start-up CacheLogic houdt het op zijn site op zeventig procent. Het bedrijf zegt dat de kosten die isp's maken voor klanten die veel bestanden versturen dit jaar 1,3 miljard dollar zullen bedragen.

De kosten voor dataverkeer zijn nu eenmaal inherent aan werken als isp, bovendien doen ze er alles aan om breedband te stimuleren, terwijl divers onderzoek aantoont dat dit internetgebruik stimuleert. CacheLogic zegt echter dat de kosten die isp's moeten maken voor dataverkeer volgend jaar verdrievoudigd zullen zijn. Pierre Danon, ceo van BT Retail, ziet het probleem, maar is wat minder stellig. "Het is mogelijk een probleem. Het is iets waar we zorgvuldig een oplossing voor moeten vinden."

Een van de oplossingen die isp's kunnen kiezen om kosten voor dataverkeer binnen de perken te houden is een limiet stellen aan het gebruik van bandbreedte. Een methode die aan populariteit wint, aldus Jupiter Research. Een dergelijke stap zal de isp niet in dank worden afgenomen. CacheLogic claimt een oplossing te hebben in de vorm van een server die filesharing beperkt tot klanten van dezelfde isp. De meeste kosten zouden te herleiden zijn tot het uitwisselen van bestanden met klanten bij een andere provider.

Het Canadese Sandvine begeeft zich op dezelfde markt als CacheLogic. Het lanceerde in december vorig jaar een oplossing voor het groeiend dataverkeer als gevolg van peer-to-peer netwerken. Sandvine zet software in die automatisch zoekt naar de goedkoopste route voor het downloaden van bestanden. Welke klanten CacheLogic en Sandvine inmiddels hebben gevonden voor hun diensten melden ze niet op hun site.

Deel dit bericht

8 Reacties

Michel

Wanadoo loopt toch ook niet te zeuren omdat ik teveel TV kijk? Over nuts-functies, wat breedband steeds meer wordt, moet men niet zeuren, er wordt tenslotte goed voor betaald.

Bram

Reactie op Michel: Jij mag dan wel vinden dat er veel geld voor wordt betaald. Dat is natuurlijk een relatief begrip. Als het niet kostendekkend is dan kun jij het nog steeds veel geld vinden. Indien de primaire activiteit van een isp niet langer kostendekkend is dan zul je toch iets moeten verzinnen lijkt me zo.

Bart

Of heb ik het verkeerd gelezen. Maar Kazaa is zo slim om zelf gewoon een product aan te leveren die het kan 🙂 Zie nieuwe website van de Kazaa makers http://www.joltid.com/index.php/ (zijn gewisseld van naam)

guido

Waarschijnlijk de beste oplossing voor het illegaal downloaden: houd de prijs voor een breedband verbinding gelijk maar voer een datalimiet in. Geef vervolgens bij elk breedband abbonement een groot aantal 'credits' die op legale sites kunnen worden ingeruild voor muziek, films, televisie series, kranten en andere content. Op deze manier krijgen de artiesten en de andere content leveranciers betaald, kunnen de ISP besparen op de kosten voor bandbreedte en kunnen de klanten goede en betaalbare content krijgen zonder hun toevlucht temoeten nemen tot illegale praktijken.

Rob

De oplossing van Kazaa (eh Joltid dus) lijkt me een stuk betrouwbaarder dan die van wat startups uit de UK. Daarbij is Joltid half Nederlands dus dat moeten we stimuleren. De bewering van 70% is wat overdreven, het is eerder 40%. De overige 30% is streaming video, en gelukkig is daar ook al een Neerlands bedrijf slim mee bezig om dat goedkoop te distribueren, zie jet-stream.nl

Douwe Osinga

Natuurlijk kost het providers geld als mensen gebruik maken van de unlimited data die ze bij hun broadband krijgen, maar aan de andere kant is dat juist een belangrijke reden waarom broadband interessant is. Zonder Kazaa zouden een hoop mensen het wel met een 56K modem afkunnen. Muziek downloaden is voor veel mensen toch de reden om ADSL te nemen.

Martijn

Als je als ISP adverteerd met kreten als "altijd online", "nooit meer wachten" en meer van dat moois, en vervolgens een downloadsnelheid aanbied van 256Mb/sec dan moet je niet raar opkijken als men daar ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Als blijkt dat een ISP problemen heeft om de beloofde dienst te leveren, dan zouden ze zichzelf eerst eens af moeten vragen hoe ze de vraagprijs ooit berekend hebben. Want die is dus blijkbaar niet reëel in vergelijking met hetgeen dat geboden word. Als je download beperkingen op wil leggen, adverteer dan in eerste instantie met een maximaal GB dataverkeer per maand, en vervolgens met een downloadsnelheid. Ze kunnen het niet maken om nu achteraf beperkingen op te gaan leggen. Dan hadden ze maar na moeten denken voordat ze eerdergenoemde beloftes deden. 

Stef

Rob, bedankt 😉 De url van de Video Exchange is http://www.vdo-x.net

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond