Deel dit artikel
-

Ultrabook wordt innovatieplatform

Het ultrabook, de superdunne laptop volgens specificaties van chipmaker Intel, wordt het platform voor technologische innovatie. Dat beloofde Patrick Bliemer, directeur Intel Noord-Europa, gisteren op een persconferentie in Amsterdam.

Deze zomer komen diverse fabrikanten met een volgende generatie ultrabooks, met betere beveiliging en minimaal vijf uur batterijduur.

Het ultrabook is volgens Bliemer een van de belangrijkste innovatieplatformen naast de tablet. “Ze hebben nu nog allemaal het uiterlijk van een laptop, maar je zult steeds vaker hybride modellen tegenkomen die ook als tablet gebruikt kunnen worden.”

Ultrabooks zijn sinds de eerste generatie flink goedkoper geworden. Instapprijzen zijn gedaald van 899 naar 699 euro. Met de nieuwe generatie ultrabooks wordt ook de zakelijke markt aangeboord. Met antidiestaltechnologie kunnen gebruikers op afstand hun ultrabooks automatisch buiten werking stellen bij verlies of diefstal.

Het aandeel ultrabooks op de Nederlandse markt is nog bescheiden: 15 tot 20 procent. De verwachting was wereldwijd hoger: 30 tot 40 procent. Bliemer noemde die getallen ‘te ambitieus’.

Gerekend naar volumegroei doen de ultrabooks het overigens best aardig in Nederland: de ultrabooks scoren met 242 procent zelfs beter dan tablets (218 procent). De volumegroei van de notebook is negatief, die van de desktop pc nihil.

De pc gaat voorlopig nog die de deur uit, voorspelt Intel. Consumenten geven voorkeur aan de pc voor het bewerken van documenten, maar ook voor online winkelen.

Wel krijgen ultrabooks steeds meer mogelijkheden. De toekomstige generatie ultrabooks krijgt aanraakschemen en sensoren. Intel had onder meer Daniël Van Nieuwenhove, CTO van het Brusselse bedrijf SoftKinetic uitgenodigd, om te demonstreren hoe ultrabooks handgebaren en gezichten kunnen herkennen.

De onderzoekers van SoftKinetic hebben jarenlang aan de Vrije Universiteit Brussel gewerkt aan een camera met ‘dieptezicht’. De camera stuurt bijna-infrarood licht uit en meet de reflecties die terugkaatsen. Uit de tijdsvertraging van de lichtpuls kan men de afstand tot elk object bepalen.

Het Belgische bedrijf en Intel werkten samen op het gebied van interactieve advertenties.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond