Deel dit artikel
-

UNDP: Internet vergroot de kloof tussen arm en rijk

Het toenemende economische belang van Internet vergroot de mondiale kloof tussen arme en rijke landen. Dit concludeert het United Nations Development Programme (UNDP) in haar nieuwste, jaarlijkse rapport dat gisteren is gepubliceerd. Het UNDP pleit voor een 'bit tax'. Met de opbrengsten daaruit zouden ontwikkelingslanden 'connected' moeten worden.

Internet en andere hoogwaardige communicatiemiddelen zouden volgens het Human Development Report een enorm stimulans kunnen zijn voor sociale en economische ontwikkeling, en aan een op kennis gebaseerde groei kunnen bijdragen. Maar de enorme snelheid waarmee de nieuwe communicatietechnologiën zich verspreiden, is voor ontwikkelingslanden niet bij te benen – en onbetaalbaar.

In verreweg de meeste ontwikkelingslanden zijn de bewoners uitgesloten van toegang tot het net. Enkele feiten maken duidelijk hoe de mondiale verhoudingen liggen. De Verenigde Staten bezit meer computers dan de rest van de wereld bij elkaar. Bulgarije heeft meer providers dan het hele Afrikaanse gebied onder de Sahara – uitgezonderd Zuid-Afrika. Aziaten, die 23% van de wereldbevolking vertegenwoordigen, dragen minder dan 1% bij aan de totale Internetpopulatie. Internet leidt tot allerlei vormen van polarisatie.

Overal ter wereld scheidt het Internet-gebruik rijken van armen, mannen van vrouwen, jongeren van ouderen en opgeleiden van ongeschoolden. Voor inwoners van Bangladesh kost een computer acht jaarinkomens, terwijl Amerikanen aan een maandinkomen genoeg hebben.

Wil Internet werkelijk de claim waarmaken algemeen toegankelijk te zijn en bij te dragen aan een open, democratischer samenleving waarin kennis voor iedereen beschikbaar is, dan zijn maatregelen dringend gewenst, aldus het UNDP. In haar rapport beveelt zij onder andere aan fondsen op te richten door het instellen van een zogeten 'bit tax', een belasting van 1 dollarcent op elke 100 e-mails van meer dan gemiddelde lengte. Dit zou jaarlijks al een bedrag opleveren van ruim 70 miljard dollar. Daarmee kunnen grootschalige programma's worden opgezet om het Internetgebruik te bevorderen in ontwikkelingslanden, door educatie, het installeren van computers voor gemeenschappelijk gebruik en het stimuleren van kleinschalige e-commercebedrijven.

Het grootste gevaar, aldus UNDP, is te denken dat de explosieve groei en de winsten van de Internet-industrie uiteindelijk zullen leiden tot een betere verdeling van de welvaart. Door de econmische belangen te laten prevaleren, worden de bestaande verschillen juist verscherpt. Regulering van het economisch verkeer is daarom noodzakelijk. Daarbij dient aan de noden en wensen van ontwikkelingslanden tegemoet te worden gekomen. Alleen op die manier kan de globalisering enige vorm worden gegeven.

Het rapport kan gratis worden gedownload van http://www.undp.org/hdro/report.html . De analyse van de Internet-economie staat in hoofdstuk 2.

Deel dit bericht

1 Reacties

Ruud Arends - futurecrafts2003

Ja ik denk als men een bittax gaat instellen en dit geld aan de 3de wereldlanden gaat schenken ,zodat die dit kunnen gaan investeren in de internet daar en andere projecten die ten gunste van de arme mensen zijn , zoals scholing ,maar ook eten etc. Dan zou het de goiede kant uit gaan ,vooral The USA mag wel eens een steentje bijdragen ,want die verdienen veel geld , je kunt ze bijna uitbuiters gaan noemen. Gr. Ruud.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond