Deel dit artikel
-

Universal gaat muziek op Blu-ray disc uitbrengen

Universal Music Group heeft een nieuw initiatief aangekondigd dat mogelijk het Blu-ray formaat nieuw leven in kan blazen. Onder de noemer High Fidelity Pure Audio wil de platenmaatschappij legendarische albums in zeer goede kwaliteit uitbrengen.

Liefhebbers kunnen kiezen uit een aantal geluidsformaten als Dolby True HD en DTS HD Master Audio. Onder meer cd’s van Amy Winehouse, Bob Marley, Nirvana, Queen, The Rolling Stones, Stevie Wonder, John Coltrane en Jonas Kaufman worden op deze manier opnieuw beschikbaar gesteld.

Het initiatief is opmerkelijk, omdat de eind jaren negentig ontwikkelde Super Audio CD – waarbij het audiosignaal werd gecodeerd als direct stream digital, een 1 bits-audioformaat met een bemonsteringsfrequentie van 2,8224 MHz – ook geen breed publiek wist aan te spreken.

De laatste tijd lijkt er toch weer behoefte aan zeer hoge kwaliteit audio. Zo lanceert Neil Young volgend jaar zijn muziekdienst Pono, die hoge kwaliteit audio belooft, ‘zoals de artiest het bedoeld heeft.’

Deel dit bericht

2 Reacties

JeroenW

Dolby is leuk voor het gedreun en gebonk van de films van tegenwoordig maar Jonas Kaufman…

Verder, blueray=DRM, zie dus geen enkele meerwaarde over SACD, wat onder audiofielen best populair is,

Roland

als ik het goed begrijp: omdat de SACD en de DVD-A niet het grote publiek heeft bereikt, wordt er dan maar… een derde format uitgebracht. Waarvoor dan wel weer een blu-ray speler bij moet worden gekocht. 🙂 ja, dat zal volle zalen trekken.

Interessanter zijn daarom de audio-ontwikkelingen in Japan met de blu-spec2 cd die bluray dus integreert op de meest bekende format van cd en die dus ook gewoon op de cd-speler kan worden gedraaid. Daarnaast zijn ze in Japan bezig met de SHM-cds en SHM-SACDs. Nu vind ik de keuze van Super High Material (SHM), een soort plastic, ter vervanging van het oude aluminiumschijfje niet zo spannend, maar wel dat ze steds meer goed gemasterde opnames hierop plaatsen. SHM-SACDs zijn in theorie de ideale keuze, maar helaas nog vaak een ‘hit or a miss’ doordat bij sommige(!) nog slecht gemasterde opnames op zijn te vinden. dus goed uitzoeken (bijv. via http://www.Stevehoffman.tv) voor welke je kan/moet gaan. Veiliger lijkt voorlopig de platinum SHM-cds te zijn die de eerdere reguIere SHM-cds (toen helemaal een miss) opvolgen en nu wel goed gemasterde opnames erop plaatsen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond