Deel dit artikel
-

‘Universiteit Maastricht betaalde hackers kwart miljoen euro’

De Universiteit Maastricht heeft volgens de Volkskrant tussen de 200.000 en 300.000 euro betaald om weer toegang te krijgen tot zijn versleutelde computerbestanden. De universiteit werd rond kerst getroffen door een ransomaanval.

De Volkskrant baseert zich op gesprekken met betrokkenen.

De universiteit zou geen andere keuze hebben gehad omdat de hackers ook de back-upserver hadden versleuteld. Decennia aan onderzoeksgegevens dreigden verloren te gaan.

Universiteitsblad Observant meldde ook al dat er forse bedragen waren betaald.

De universiteit wil pas inhoudelijk reageren op een symposium over de zaak op 5 februari.

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

Den Haag, zet hier een zware straf op (boete x 5 aan de staat betalen), en doe dit per 1-1-2021. Dan heeft iedereen het mes op de keel om het dit jaar in orde te maken. Toegang tot de backupserver. Hoe durven ze dat via het net aan te sluiten….. Idioten.

peter

Bert heeft duidelijk geen verstand van IT systemen en hoe geavanceerd hackers werken. De kwaadaardige code kan gewoon al een hele tijd geleden in het systeem zijn geinjecteerd, en vervolgens met iedere backup dus meegaan in het backup systeem. de kwaadaardige code kan dus best al maanden lang dus ongeactiveerd aanwezig zijn geweest, en dus gewoon meegegaan in de backups.

Het is erg gemakkelijk om als onwetende buitenstaande de UM te veroordelen, maar geloof mij maar dat ze een afweging hebben moeten maken tussen de kosten van een kwart miljoen en wat het verliezen van de data in waarde vertegenwoordigde

bert

Heb er wel degelijk verstand van. Zolang backupsysteem geen code draait kan daar weinig kapot gaan. Probleem hier is dat verzekering laten dokken gewoon lekker makkelijk is, én verzekeringsproduct in stand houdt. Verbod is net als bij losgeld enige echte oplossing.

peter

ok bert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond