Deel dit artikel
-

Universiteit werft studenten via sociaal platform

De faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg lanceert woensdag een sociaal discussieplatform om Nederlandse en buitenlandse studenten te werven voor drie Engelstalige opleidingen. Integratie met Facebook, Twitter en andere sociale media, moet een viraal effect teweegbrengen.

Op het discussieplatform worden stellingen geplaatst waarop deelnemers kunnen reageren. De reacties kunnen bijvoorbeeld gedeeld worden via Twitter, Hyves, Facebook, of voor de Chinese deelnemers via het sociale netwerk RenRen.

Het platform kent een minimale looptijd van minstens drie jaar. Doelstelling is om voor twee studies minimaal 50 procent buitenlandse studenten te werven. “Mensen delen graag hun mening op sociale platformen. Er is daar ook veel discussie gaande. Het platform, Talk of Tomorrow, is vanuit dat idee ontstaan. Een van de usp’s van de Universiteit van Tilburg is maatschappelijke betrokkenheid. Dat is makkelijk door te vertalen via de inzet van sociale media”, aldus Pim van Helten die vanuit bureau dpdk verantwoordelijk is voor dit project.

Mediaplan

Het project heeft een klein budget om het onder de aandacht te krijgen bij de doelgroep. Ambassadeurs van de Universiteit van Tilburg, enkele studenten, zullen het in hun eigen netwerk via sociale media verspreiden. Ook wordt er een mailing naar het netwerk van de universiteit verstuurd. Van Helten: “Vervolgens geven we er ruchtbaarheid aan op open dagen wereldwijd."

De paar duizend euro die voor de rest van het mediaplan overblijft, wordt ingezet voor cpc op RenRen, het Chinese sociale netwerk. “We zitten met de taalbarrière om Chinezen te bereiken. We proberen ze als het ware in te kopen.”

Viraal

Van Helten heeft hoge verwachtingen van het virale karakter van het platform. Deelnemers zullen dan ook regelmatig getriggerd worden om te reageren op een nieuwe stelling. “Als ze hebben aangegeven dat ze nieuwe stellingen op hun muur op Facebook gepost willen hebben, dan kan dat bijvoorbeeld. Ook als je zelf nog niet actief bent in een discussie.” Met het plaatsen van een nieuwe stelling op Facebook wordt gehoopt dat een deelnemer weer getriggerd wordt om te reageren.

Er wordt op het platform een stelling geponeerd, waarna gebruikers kunnen reageren. Op die manier moeten de deelnemers in contact komen met de opleidingen van de Universiteit. Een reactie kan weer worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Op het platform wordt getoond hoe vaak dit gebeurt.

Per stelling kunnen statistieken opgevraagd worden. “Dan krijg je inzicht in hoe mensen reageren. Bijvoorbeeld hoeveel reacties er op Facebook zijn geplaatst, maar ook de reacties verdeeld naar geslacht, trends over subculturen, bepaalde landen en meer”, aldus Van Helten. Voor de gebruiker interessant, maar ook voor de universiteit, die inzicht genereert in welke thema’s door de doelgroep gedragen worden.

Badges

Als een deelnemer actief is, dan is er de mogelijkheid om badges te verdienen. Bijvoorbeeld na de eerste vijf reacties of bij een bepaald aantal keer delen van content op sociale netwerken. “Dat badge-systeem is ook weer een viraal aspect. Het is een extra moment om iets door te zetten op een muur op Facebook.” Volgens Van Helten ook voor de recruiters die zich op het platform bewegen een goede manier om te weten welke personen ze aan moeten spreken.

Gebruikers kunnen inloggen met bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Met Facebook en Hyves is er een koppeling om content automatisch door te plaatsen op de muur of bij de tips. “RenRen is rigide, daar kan je weinig automatisch door zetten. En voor Twitter geldt eigenlijk hetzelfde. Al kunnen de gebruikers wel zelf aangeven welke reacties ze eventueel willen delen.” Videocontent uit YouTube, foto’s uit Flickr en artikelen uit Wikipedia worden als achtergrondinformatie gegeven bij de stellingen om de bezoekers extra informatie over het onderwerp te bieden. Deze content kan niet in de reacties zelf geplaatst worden, een link naar filmpjes, foto’s of artikelen wel.

De site staat al live, maar wordt woensdag officieel gelanceerd. Dpdk is nog bezig met de laatste aanpassingen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Colin

Mooi initiatief. Snap alleen de keuze voor flash niet zo erg. Zeker om mobiel bezoek te stimuleren. Zeker als je de Aziatische potentiele student wilt bereiken..  En de UI komt niet heel erg intuitief over.

martijn

Gaat goed daar in Tilburg….uit onderzoek komt al naar voren dat deze Universiteit in de top 3 staat met haar online aanwezigheid: http://www.clipit.nl/nieuws/artikelen/1666/universiteiten-a-social

Hendri van t Ende

Interessant, de Wageningen UR doet dit al een tijdje via Hyves.'t lijkt een trend te worden.

Phillip

Met veel interesse zal ik dit project volgen. Is social media de nieuwe vorm van werven van (internationale) studenten of is het voor (internationale) studenten een bron van informatie als ze al eenmaal een keuze hebben gemaakt. Interessant artikel zie: http://doteduguru.com/id5544-social-media-recruitment-do-prospects-really-use-it.html. Uiteraard heb ik als uitgever van onder andere mastersportal.eu andere ideeen over het werven van studenten en dan met name van internationale studenten 😉

Saskia Goedheer

Interessant, zou zoiets ook werken voor een roc, dus jongeren vmbo/mbo?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond