Deel dit artikel
-

Unizo: ‘Voer klimaattarief in voor retouren’

De Belgische Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) wil dat er een einde komt aan het gratis terugzenden van pakketjes. Elk pakje dat online geleverd wordt, heeft 30 procent kans om teruggezonden te worden. Vanuit klimaatoverwegingen is dat vele verkeer niet verstandig.

Danny Van Assche van Unizo constateert in DeMorgen dat de klant de neiging heeft om ‘heel wat pakjes te laten komen en alles thuis op het gemakje te passen’. De rest wordt zonder nadenken teruggestuurd. ‘Je moet maar eens op een doordeweekse dag het postkantoor binnenstappen en kijken hoeveel mensen er staan aan te schuiven met een doos onder de arm.’

Unizo wil dat de koper verplicht moet worden om een ‘realistische prijs’ te betalen voor het retourneren van pakjes. Dat wordt het best geregeld op Europees vlak, want enkel in België kosten aanrekenen voor het terugzenden van pakjes, dat zal volgens Van Assche niet lukken.

Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vinden politici dat er ingegrepen moet worden. In Engeland wordt al gesproken om een ‘Amazon-taks’ in te voeren en ook in Frankrijk ligt een wetsvoorstel voor een soortgelijke belasting.

Deel dit bericht

2 Reacties

Crazy Henkie

Dus als ik het goed begrijp maken ondernemers het mogelijk dat consumenten pakjes gratis terug kunnen sturen, en vervolgens deelt een ondernemersvereniging verwijten uit aan consumenten omdat ze hun pakjes gratis terugsturen.

Juist.

bert

Laten we eerst eens de internationale postwet opzeggen. Belachelijk dat Chinezen hier pakjes met gratis verzenden over de schutting mogen gooien en dat PostNL er dan 2-3€ eigen geld tegenaan moet gooien om onze AliExpressrommel te bezorgen op kosten van anderen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond