UPC en Ziggo hoeven kabel niet open te stellen

De rechter heeft de beslissing van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, om de kabel open te stellen, teruggedraaid. UPC en Ziggo hoeven hierdoor niet langer de kabel open te stellen aan alternatieve aanbieders.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het besluit van OPTA teruggedraaid. Alle kabelaars hadden bezwaar aangetekend tegen het besluit en zijn nu in het gelijk gesteld door de rechter.
Het terugdraaien van het besluit moet een domper zijn voor Tele2 die had aangegeven een pakket aan tv-kijkers aan te bieden. Dit zou gaan via de kabelnetwerken van UPC en Ziggo.
Eerder verplichtte OPTA de twee grootste kabelaars, UPC en Ziggo, tot het doorverkopen van hun analoge kabelaansluiting aan andere spelers. Dit deed de autoriteit volgens eigen zeggen om de concurrentie te stimuleren.
Naast dit besluit aan Ziggo en UPC, moesten de vier grootste kabelaars, waaronder ook CAIW en Delta digitale televisie-signalen van concurrenten over het eigen kabelnetwerk leveren.
In september 2005 kwam telecomwaakhond OPTA trouwens al eens met een soortgelijk kabelbesluit, maar dat werd afgekeurd door de Europese Commissie. Ondanks de opkomst van alternatieven zoals Digitenne, IP TV en satelliet zijn UPC en Ziggo volgens de toezichthouder onverminderd sterk met een gezamenlijk marktaandeel. Omdat OPTA verwacht dat de markt zich steeds meer gaat bundelen, was het van belang dat ook alternatieve aanbieders een bundel konden aanbieden. De verplichtingen zouden hierbij hebben moeten helpen.
Er zouden afwijkende concurrentievoorwaarden tussen de kabelaars heersen.Volgens OPTA moesten de retailmarkten regionaal worden afgebakend, beperkt tot de verzorgingsgebieden van kabelaanbieders. Dat zou moeten zijn omdat er verschillen zouden bestaan in prijsstelling, marktaandelen en strategie bij de verschillende kabelaars. De vier grote kabalaars kregen de verplichtingen opgelegd.
UPC, Ziggo, Delta en CAIW hebben de marktafbakening van OPTA bestreden en pleitten voor een nationale marktafbakening in plaats van een regionale. Volgens het College heeft OPTA niet aannemelijk kunnen maken dat er afwijkende concurrentievoorwaarden zouden gelden in de verschillende kabelgebieden.
In het verleden is het vaker gebeurd dat bij het openbreken van de markt een uitspraak van de OPTA werd vernietigd. Tele2 laat weten te verwachten dat er spoedig een nieuwe uitspraak van de OPTA volgt die de verplichtingen aan UPC en Ziggo herstelt.
Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2: “We duiken nu eerst grondig in de details van het vonnis alvorens we iets kunnen zeggen over wat dit precies betekent voor de langere termijn. Voorlopig verandert er voor de consument in ieder geval helemaal niets. We hebben contracten met Ziggo en UPC.”
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Bastiaan
Zo. dat zal wat bedrukte gezichten opleveren bij Tele2. Dus we blijven in de situatie dat we met regionale monopolies blijven opereren?
H Wijnschenk
Wat een farce die OPTA. Die instelling leeft toch volledig van de belastingbetaler? Het is dan wel duidelijk wie hier de echte verliezer is. Wat gaat de OPTA nu met Tele2 doen. Dat bedrijf is vol in de strijd aan het gaan om klanten te winnen. En nu? Gewoon stoppen. Wat er ook gebeurt. De macht van de OPTA moet beperkt worden. Wat een waardeloze instelling
Mark Vletter
"Wat een farce die OPTA. Die instelling leeft toch volledig van de belastingbetaler? Het is dan wel duidelijk wie hier de echte verliezer is." Als je iets wilt doen in de telecom/postmarkt mag je een bedrag betalen aan de Opta. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de omzet van de organisatie. Is dit tussen de 2 en 20 miljoen dan is dit ? 7441,- per jaar. Is dit meer dan 20 miljoen dan is dit 0.068% van de netto omzet. De opta is mede verantwoordelijk voor de lage kosten die je tegenwoordig betaald voor bellen naar mobiel vanaf vast en daar zijn de operators lang niet altijd blij mee (zie oa http://www.voys.nl/nieuws/verlaging-van-tarieven-bellen-naar-mobiel.html ). Je merkt echter sterk in de communicatie met de Opta dat het geen commerci?le organisatie is. Wil je een nieuwe 0800/0900 nummer aanvragen dan heeft de Opta drie weken om dit goed/af te keuren. Dat is niet van deze tijd. SIDN pakt het wat dat betreft een stuk beter aan (en kost veeel minder).
Jean-Paul Toonen
In onze zuidelijke regio gaat spoedig de grote beslissing vallen. Zijn we in een klap van de monopolisten af, of blijven we klungelen? Ik heb er een stuk over gepubliceerd dat de situatie in kaart brengt: http://wp.me/prz7s-ja