Deel dit artikel
-

UPC laat Ziggo nog even met rust

Ziggo en UPC zijn niet met elkaar in gesprek over een fusie. Dat zegt Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen in gesprek met het FD. De eigenaren willen de kabelaar gewoon naar de beurs brengen.

Ziggo kondigde deze week zijn langverwachte beursgang aan, al werden nog maar weinig details vrijgegeven.

Ziggo NV wil aandeelhoudersleningen omzetten in aandelen en in 2012 220 miljoen euro aan dividend uitkeren en in 2013 een dividend ter hoogte van minstens 50 procent van de ‘free cashflow to equity’. Ziggo is het grootste kabelbedrijf van Nederland, met 3 miljoen huishoudens als klant.

Aandeelhouders Cinven en Warburg Pincu hadden al eerder plannen voor een beursgang, maar besloten te wachten door de onrust op de financiële markten. Zij hebben een miljard euro geïnvesteerd in de netwerkinfrastructuur.

Analisten houden er niettemin rekening mee dat UPC-eigenaar Liberty Global vlak voor de beursgang alsnog een bod op de aandelen zal uitbrengen. Dat deed het ook toen de eigenaren van de Duitse branchegenoot KBW schermden met beursplannen in 2011.

Een fusie tussen de twee grote kabelaars lijkt niettemin logisch: de bedrijven hebben allebei geen landelijke dekking, en werken al samen met de mobiele infrastructuur die ze vermoedelijk wel zullen delen. De belangrijkste concurrent KPN heeft wel landelijk bereik, maar worstelt met een sterk verouderde ADSL-infrastructuur. KPN investeert slechts voorzichtig, via Reggefiber, in de aanleg van glasvezel. De kabelsector investeerde deze eeuw circa 5 miljard euro in de modernisering van het kabelnetwerk.

Deel dit bericht

2 Reacties

Diederick

Dit lijkt mij een heel goede ontwikkeling voor de consument…een enorme monopolist creeren! #marktwerkingfailsagain Lijk mij zeer onwaarschijnlijk dat de NMA met een dergelijke overname akkoord gaat…

verandervanprovider.nl

@ Diederick

Even voor de goede orde; UPC en Ziggo concurreren nu ook niet hoor. Beide hebben een eigen dekkingsgebied. Voor de concurrentie verandert er niets als UPC Ziggo zou overnemen. Er is nu al een kabelmonopolie. Dit tot grote ergernis van bijvoorbeeld Tele2.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond