Deel dit artikel
-

Van der Hoeven: “Scherpere keuzes nodig voor kenniseconomie”

Volgens minister Van der Hoeven van OC&W zijn "scherpere keuzes" nodig om de hoge ambities rond de kenniseconomie waar te kunnen maken. Ze zei dit gisteren op het ICT-Kenniscongres in Den Haag. Van der Hoeven ziet hierin een rol voor het Innovatieplatform, dat volgens haar tevens prioriteit moet geven aan ICT.

Van der Hoeven haalde de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) aan, die stelt dat bij de ontwikkeling van de kenniseconomie de aandacht zich moet richten op een beperkt aantal gebieden. Van der Hoeven: "Ons land kan nu eenmaal niet op alle gebieden leidend zijn. Dus als je stimuleringsgelden uitsmeert, hebben die geen of weinig effect. We moeten daarom keuzes maken."

De minister wil dat het Innovatieplatform, dat vandaag voor het eerst bijeenkomt, zich die rol aanmeet. "Wat mij betreft wordt het platform het orgaan bij uitstek waar het draait om concentratie, focus en regie, oftewel 'backing winners'." Het Innovatieplatform wordt voorgezeten door minister-president Balkenende en telt 18 leden , waaronder Jeroen van der Veer (Shell), Gerard Kleisterlee (Philips) en Peter Nijkamp (NWO).

Minister Van der Hoeven zegt ook te "hopen en verwachten" dat het Innovatieplatform de meeste aandacht besteedt aan ICT. "Mijn hoop en verwachting is dat het Innovatieplatform aan ICT een belangrijke prioriteit zal geven. Al was het maar omdat onze economie steeds meer een diensteneconomie wordt. Daarin is ICT essentieel." Ze betitelt ICT verder tot "een sleuteltechnologie" voor innovatie.

Er is kritiek geleverd op de nadruk die het Innovatieplatform op bèta-wetenschappen zou leggen. Yvonne van Rooy, voorzitter van de Universiteit van Tilburg hield vorig jaar nog een pleidooi voor het belang van alfa-vakken voor innovatie. Op dezelfde universiteit, waar de nadruk op gamma ligt, hield minister Van der Hoeven woensdag een rede ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar. Daarin probeerde ze een brug te slaan tussen beide richtingen.

"Ik ben het helemaal met haar (Van Rooy, red) eens dat niet alleen de bèta- en technische studierichtingen, maar ook de alfa- en gammawetenschappen een belangrijke rol spelen bij innovatie." (…) "Innovatie ontstaat vaak daar waar disciplines of vakgebieden elkaar raken. Innovatie verloopt niet lineair. Het ontstaat in netwerken van bijvoorbeeld universitaire en industriële onderzoekers, die nieuwe verbanden leggen waaruit nieuwe producten en productieprocessen voortkomen."

Van der Hoeven tijdens haar rede in Tilburg: "Innovatie in de dienstensector, tot in de kleinste bedrijven van het midden- en kleinbedrijf toe, kan niet buiten technologie. Innovatie in de dienstensector is bijvoorbeeld ondenkbaar zonder ICT. Het is én/én. Dus wanneer het bedrijfsleven, onder aanvoering van Philips, roept dat er nu echt iets moet gaan gebeuren aan de problematiek van bèta's en technici, is dat een signaal dat ik serieus neem."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond