Deel dit artikel
-

VARA en BNN na fusie online grootste publieken

Het fusiebedrijf van de VARA en BNN is bij de huidige verhoudingen de grootste publieke omroep op internet. Vandaag maken zes omroepen aan de minster van Cultuur bekend dat ze per 2016 willen samengaan.

Met een brief aan minister Marja van Bijsterveldt (PDF) kondigen de omroepen hun fusie-intenties aan. Daarmee willen ze de structurele jaarlijkse bezuiniging van 200 miljoen euro per jaar het hoofd bieden en meedingen naar drie van de per 2016 maar acht omroeplicenties. De geldkraan gaat per 2015 wat dichter.

De VARA gaat met BNN samen. Gekeken naar de online bereikscijfers van Stir is dit tweetal het grootst in termen van bereik en het aantal bezoeken per maand. Zij worden op de voet gevolgd door de TROS en AVRO. De ‘kleinste’ van de drie groten is het nieuw te vormen bedrijf van de KRO en de NRCV.

Uit de brief aan de minister: “In de nieuwe constellatie ontstaan er zo drie typen vaste bespelers: twee taakorganisaties, drie grote A-omroepen op basis van fusies tussen verwante omroepen en drie kleinere B-omroepen met een specifieke bijdrage aan de pluriformiteit van het bestel. In de nieuwe mediawet zal dit verschil in status in termen van zendtijd en budgetgaranties moeten worden verankerd.

De partijen die het voornemen hebben om te fuseren hebben aangegeven dat zij van mening zijn dat een toekomstige A-omroep in zendtijd en budget groter moet zijn dan een B-omroep, waarbij het totaal substantieel meer moet zijn dan de som der delen. De toekomstige B-omroepen zijn van mening dat hun garanties in termen van zendtijd en budget voldoende moeten blijven om als volwaardig bespeler in het nieuwe mediabestel mee te doen.“

Omroepen die zelfstandig blijven zijn de EO, VPRO en Omroep Max. Omroepen WNL en Powned worden als te jong beschouwd om uitspraken over hun toekomst in termen van fusies. Daarnaast blijven de NOS en NTR zelfstandig. De NTR is al een fusiebedrijf.

De omroepen vragen de minister om de regels zo aan te passen dat de fusieprocessen in 2013 al kunnen beginnen. De omroepen kiezen voor een geleidelijke overgang, geen big bang.

Het is niet duidelijk of en hoeverre de omroepen bij de bezuinigingen in hun digitale budgetten gaan snijden. Het is niet ondenkbaar dat ze juist meer in hun online ontwikkeling willen investeren. Digitale kanalen bieden qua vorm en inhoud meer mogelijkheden dan lineair uitzending op tv en radio.

Foto: medhius (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Retteketet

Het gezamenlijke bereik zal veel hoger zijn dan wat STIR zegt. BNN en VARA scoren online veel meer bezoekers dan uit het STIR-onderzoek blijkt. Panel-onderzoek en Hiphop publiek gaan bijvoorbeeld niet goed samen.

Peter

Jammer die mogelijke samenwerking met de Vara.
Als het doorgaat zeg ik mijn lidmaatschap van BNN op!
groetjes
Peter

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond