Deel dit artikel
-

Vara: producenten zetten internet fout in

“Mediaproducenten denken te weinig in mediaformats. Daardoor zitten digitale media te vaak aan het einde van de keten en zijn geen geïntegreerd onderdeel van producties”. Edwin Valent van de Vara pakt het daarom resoluut anders aan.

Het hoofd Nieuwe Media van de Vara presenteerde zojuist in Amsterdam zijn digitale plannen voor 2010. Geïntegreerd denken staat daarbij centraal. “We kijken eerst naar de boodschap, dan naar welke doelgroepen we via welke kanalen kunnen bereiken. De ene keer kies je voor tv, de andere keer eerst voor radio of internet”.

Het denken in mediaformats en niet primair in tv-programma’s leidde er volgens Valent toe dat het bezoek aan de Vara-sites in twee jaar verviervoudigde tot 6 miljoen. Mediaproducenten kunnend daar nog veel van leren.

“De Nos is met nieuws en sport nog de grootste, maar in sportloze periodes zijn we een hele goede nummer twee”.

Een goed voorbeeld van format-denken is volgens hem de opzet van het consumentenprogramma Kassa. Dat bestond eerst alleen op tv, later ook als aparte digitale tv-zender en tegenwoordig is er ook een radioprogramma en tijdschrift. “Met Kassa willen we op alle platforms de grootste worden. Daarom komen er nieuwe rubrieken waarbij experts uit de community van 100.000 leden anderen tips kunnen gaan geven. Daarnaast sloten we een samenwerking met het Duitse Foodwatch“. Dat controleert of voedselproducten daadwerkelijk die stoffen bevatten die de producenten zeggen.

Een noviteit wordt ‘Giel in je Broekzak’, een iPhone-applicatie die binnenkort wordt gelanceerd. Gebruikers ervan kunnen on demand alle uitzendingen van Giel Beelen bekijken, “maar ook live. Als Giel een redactievergadering bijvoorbeeld live wil uitzenden, hoeft hij maar op een knop te drukken. Gebruikers van de applicatie krijgen een seintje dat er nu een ‘telefoonuitzending’ begint. Zo kunnen ze direct meekijken”.

Ook de site van De Wereld Draait Door wordt aangepakt. Er komt een video jukebox met daarin alle optredens uit het programma, ook opnames van achter de schermen die niet op tv kwamen. Die blijken populairder dan oorspronkelijk gedacht.

De Vara sloot ook als eerste Nederlandse omroep een samenwerkingsverband met profielensite Facebook. Op korte termijn verschijnt de zogeheten ‘social video player’. Die videospeler zendt live tv uit en bevat knoppen om een directe verbinding met Facebook, Hyves, Twitter en de IMDb op te zetten. Internetvrienden kunnen zodoende live met elkaar chatten, of achterinformatie over acteurs of films opvragen.

De laatste aankondiging voor de rest van het jaar betreft de lancering van Mijn.vara.nl. Dat wordt een webplek waarom de omroep interactie zoekt met zijn leden. Zij kunnen er reageren op pilot-uitzendingen van nieuwe programma’s en niet-leden kunnen zich er aanmelden om uitzendingen bij te wonen of hun abonnementen op nieuwsbrieven te beheren. Hoewel het wel de ambitie is, werd niet duidelijk hoe de omroep die activiteiten inzet om nieuwe leden te werven.  

Deel dit bericht

4 Reacties

Jos Sparreboom

Het grote verschil tussen TV en internet: TV is passief en internet in actief vermaak. Dat begrijpen en daar naar handelen is o zo moeilijk voor omroepen (en haast altijd ook voor reklamemakers, althans in Nederland).

Bas Groot

Oh lache, dat Mijn.Vara.nl! Die laatste zin: onduidelijk hoe de Vara daar leden mee gaat werven, is spot-on. Dat hebben wij al een keer voor ze gemaakt in 1999 of 2000 dacht ik, heel erg lang geleden in elk geval. Inloggen deed je met je lidnummer wat op de gidswikkel stond en je postcode. Er werd wel gebruik van gemaakt door de leden, maar de klacht van de leden was al snel: ja ik ben ingelogd en nu?  Al gauw kriebelde het fundamentele probleem bij de redactie: Wat doe je ermee? Ga je je leukste en meest interessante materiaal achter een wachtwoord verstoppen waar maar een handjevol mensen ernaar kijkt? En wie doe je daar een plezier mee? En als je ervoor kiest om je mooiste en leukste materiaal toch publiek te houden, waar je ermee kunt scoren bij de mensen die nog niet lid zijn, wat ik logisch vind, wat zet je dan op mijn.vara.nl? Het mindere materiaal? Content-overschotten, archieven en ouwe meuk heeft niet veel zin, daar gaan mensen niet voor hun lol voor inloggen.  Een andere optie was meer interactie met en service voor de leden. Maar ook daar bleek al gauw, en dat blijkt telkens weer bij omroepen, dat je een onderwerp moet hebben om over te praten willen mensen de moeite nemen om een wachtwoord te maken en in te loggen (op wat voor manier dan ook), en de omroep zelf is niet dat onderwerp waarvoor mensen inloggen en discussieren. En service? Hoe dan, wat dan?  Dus de laatste zin van het artikel is terecht: het is heel moeilijk om via een mijn.vara.nl onder de vlag van de omroep zelf iets voor leden te doen. En in essentie komt dat weer doordat mensen niet naar omroepen kijken, maar naar TV-programma's. Kortom, het is veel logischer, makkelijker en voor het publiek bruikbaarder, om dat van de programma's te laten komen.

Kees stam

Lekker professioneel, die Bas Groot, als je zo over een oud klant praat…. 

Bas Groot

We praten over 8 jaar geleden hoor. Ik vertel over het voortschrijdend inzicht dat de Vara en wij destijds hadden toen we dat gingen doen. Vooraf was iedereen bij ons en bij de Vara vol goede moed over de meerwaarde van een speciale ledensite. Niemand deed dat nog in die tijd, een afgeschermde ledensite voor ruim toen ergens tussen de 400.000 en 500.000 leden.  En dat uitgerekend de content de achilleshiel was zoals ik beschreef, was iets dat niemand kon voorzien tot het eenmaal gebruikt werd.  Dus wat ik mijn kanttekeningen bij plaats, is dat een nieuw hoofd Nieuwe Media die nu wel roept dat ze dat willen, maar blijkens het artikel van de Emerce journalist niet concreet wordt over hoe dan en wat dan. Terwijl daar precies hetzelfde probleem 8 jaar geleden ook al speelde.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond