Vaste prijs zal ontwikkeling e-books niet remmen

Minister Ronald Plasterk wil onderzoeken of e-books ook onder de Wet op vaste boekenprijs moeten vallen. Op dit moment geldt de wet enkel voor boeken van papier. “Het zal de ontwikkeling van e-books zeker niet remmen”, meent Ari Doeser, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond.
De werkgroep digitalisering van de bond, waar ketens als Bol.com en zelfstandige boekhandels in zitten, hebben eerder al advies uitgegevens aan de Koninklijke Boekveropersbond. Eén van de adviezen was de vaste prijs ook voor de digitale boeken te laten gelden.
De individuele uitgever stelt de prijs per titel vast voor de markt. "Dat hangt af van de kostprijs, de afspraken met de auteur en meer", aldus Doeser. Hij ziet dat er veel discussie over is. "Amazon zet de toon in de Verenigde Staten, dat ieder digitaal boek rond de tien dollar zou moeten kosten. Daarmee wil het bedrijf marktmacht afkopen. Dat willen we in Nederland niet, voor de papieren boeken is dat al geregeld in de wet." Dat betekent, zo meent Doeser namens de bond, dat dit ook naar het digitale boek moet worden doorgetrokken.
Grensoverschrijdend
Het onderzoek van Plasterk richt zich niet alleen op Nederlandse verkoop van e-books. De toename van buitenlandse internetverkoop zal de handhaving van de vaste prijs ondermijnen. Doeser: "Het is een juridisch onderwerp. De EU-regelgeving geeft aan dat grensoverschrijdend verkeer tussen lidstaten niet mag worden beperkt. Als in het ene land een vaste prijs geldt, dan hoeft dat in het andere land niet te gelden."
De bond meent dat uitgevers die een Nederlandstalig boek willen leveren, zich wel aan de wet moeten houden, ook wanneer zij in het buitenland zijn gevestigd. "Anderstalige boeken, zo is onze mening, zouden hiervan uitgesloten zijn, dat is de vrije markt. En datzelfde geldt overigens voor schoolboeken in zowel de Nederlandse of Engelse taal." Voor internetwinkels moet hiervoor dan ook een voorziening getroffen worden meent Doeser.
Koffiedik kijken
Het onderzoek vanuit het ministerie is gedeeltelijk koffiedik kijken volgens Doeser. "Niemand weet hoe de positie van het digitale boek zich ontwikkelt en wat de gevolgen zullen zijn voor de branche en de infrastructuur. Mijn voorspelling is dat de consument massaal op het digitale boek valt, explosief zelfs."
Hij vervolgt: "De vraag is als je de nieuwigheid hebt gehad, wat er dan voor evenwicht ontstaat." Doeser voorspelt dat 20 procent van de huidige papieren markt over vijf jaar in beslag wordt genomen door digitale boeken. "Het blijft altijd naast elkaar bestaan. Naast televisie en internet is er ook nog steeds radio."
"Er komt een andere verhouding, maar het papieren boek wordt niet weggedrukt. Het zal wel een stevige plek innemen. Er zullen wat boekhandels het loodje leggen, misschien tien procent, maar er is altijd plek voor de resterende fysieke winkels", aldus Doeser.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
mrpresident
waar was de vaste boekenprijs ook alweer voor bedacht? om te zorgen dat de longtail aan boeken ook in de winkel kon worden aangeboden? zodat er op enkele bestsellers wat meer verdiend werd en dat de niet zo goed lopende boeken daar een beetje mee gesponsord worden en er een breder aanbod kan bestaan? Wat zijn de opslagkosten voor een digitaalboek voor de digitale boekhandel? wat is het verschil om 10 digitale boeken op te slaan ipv 10.000.000? wat heeft het voor zin om in NL een vaste boekenprijs te handhaven als ik dezelfde boeken in een ander land tegen lagere prijzen kan downloaden? en wat hebben we geleerd van de succesvolle muziek, film en games branch mbt tot hoge introductie prijzen voor digitale content?juist ja! veel success Minister Plasterk