“Veel banenverlies door outsourcing”

Het verplaatsen van ict-taken naar lagelonenlanden zal dit jaar in Nederland 15 duizend banen kosten. Dit zegt Ernst & Young in de nieuwe editie van de ICT Barometer. De bestedingen aan ict zullen echter stijgen.
De ICT Barometer is een tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen binnen ict in Nederland. Voor het continue onderzoek worden 628 directeuren, managers en ict-professionals geinterviewd.
“Ondanks de huidige economische laagconjunctuur zijn de verwachtingen ten aanzien van de ict-bestedingen voor komend jaar per saldo positief,” zegt Ernst & Young. “Van de ondervraagde directeuren, managers en professionals voorspelt 32 procent voor de eigen organisatie een groei van het te besteden ict-budget, terwijl 18 procent een daling verwacht.” De verwachte toename geldt voor vrijwel alle sectoren, aldus de onderzoekers.
Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) verwacht dat ict-activiteiten uitbesteed zullen worden richting lagelonenlanden. Het gaat hierbij om onder meer software-ontwikkeling, helpdesk en call centers, maar ook webdesign en onderhoud en support van ict. “Belangrijkste drijfveer voor deze trend zijn de lage tarieven voor ict offshore outsourcing,” aldus Ernst & Young.
Van de ondervraagden maakt momenteel 16 procent gebruik van offshore outsourcing. Nog eens 15 procent geeft aan van plan te zijn hiermee te starten. Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership: “Het is in de hedendaagse globalisering van het bedrijfsleven en lokale economische omstandigheden zoals druk op kosten niet meer vanzelfsprekend dat nieuwe banen in eigen land worden gecreëerd, of dat banen worden behouden. Steeds vaker worden goederen in andere landen gemaakt, of diensten aan lagelonenlanden uitbesteed.”
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
13 Reacties
harry de koning
Vind ik iet zo gek. Ik kijk zelf ook naar de "mogelijkheden" van India. De mensen daar zijn veel gemotiveerder en je hebt niet te maken met absurd hoge loonkosten zoals in Nederland. Idee voor Emerce: organiseer eens een handelsmissie.
jeroen rijnen
Ik denk dat het een ontwikkeling is die niet te stoppen zal zijn, het merendeel deel van niet ICT producten wordt immers ook vakkundig in lagelonen landen ontwikkeld en daar kijkt niemand vreemd van op. Het is wel merkwaardig dat over ICT diensten veel ophef wordt gemaakt. Wij hebben al 5 jaar 2 onwikkelstraten in St petersburg en Moscow waar we produceren en naar tevredenheid. Het voordeel boven India is de bereikbaarheid en zeer hoge kwaliteit van mensen in Rusland en een klein tijdverschil waardoor je "realtime" kunt werken en communiceren. Ook de opmerking van Harry is terecht over de arbeid etos die ligt veel hoger.
hg
Laat ik voorop stellen dat bedrijven volledige vrijheid van handelen moeten hebben en werk daarheen moeten verplaatsen waar het het goedkoopst is. Er zullen wel belastingmaatregelen genomen moeten worden tegen die bedrijven. Niet als "straf" overigens en ik ben zelf ook niet zo'n voorstander van hoge belastingen. Maar het is wel zo dat de economische/sociale infrastructuur van Nederland veel hoger is dan die van pakweg India. Het is niet correct om daar wel van te profiteren, maar niet bij te dragen aan de werkgelegenheid in Nederland. Dus: kiezen of delen. De "hoge arbeidsethos" in die landen is gebaseerd op drie dingen: gebrek aan welvaart, gebrek aan mondigheid van de arbeiders en gebrek aan keuzemogelijkheden. Ze zijn minder lastig. Maar ze zullen steeds lastiger worden en ook eisen gaan stellen. Op termijn zal het dus weer minder aantrekkelijk worden. Er wordt hoog opgegeven over de kwaliteiten van India, maar kan iemand mij een "killer app" uit India noemen? Het werkt vooral voor scherp gedefinieerde projecten waarbij weinig creativiteit nodig is. Outsourcing zal toenemen, niks aan te doen. Ik vraag me wel af wat we in Nederland nog aan moeten: productiewerk verdwijnt, nu ook banen voor hogeropgeleiden. Hoe gaan we straks onze dagen vullen? Nog een vraag: waarom worden Europese boeren beschermd met hoge tariefmuren en Europese IT'ers niet? Laten we de boeren ook maar eens voor de leeuwen gooien, net als nu met IT gebeurt.
krasser
het is natuurlijk de keuzer van de ondernemer. net zoals het de keuze is van een consument om een 20 euro goedkoper tapijtje te checken wat handgeknoopt is door een 6 jarig meisje wat eigenlijk op school zou moeten zitten. hulde dus voor hg. ik vat het alleen ff samen voor de luie lezers.
Jaap
Helemaal eens met HG ;-) Laten we onmiddelijk stoppen met de subsidies aan de boeren. Ik erger mij er al jaren aan. Wat is trouwens de killer-app uit Holland? De enige die ik mij kan herinneren is de NS Reisplanner van (de gebroeders?) Tulp. Het meeste is een regelrechte kopie van de VS. Een land heeft de sociale/economische infrastructuur die het verdient. Die behoud je niet door discriminatie van het werk van anderen. Als wij onszelf buiten de wereldmarkt plaatsen (zeker wij, als Mickey Mouse staat) door protectionisme, dan weet je zeker dat wij later de schoenen van de chinezen mogen produceren. Met andere woorden, ik ben het niet eens met de door Hg voorgestelde protectionisme :-). Gelukkig maar dat het erg onnederlands is. Een betere reactie is: verbeter jezelf – verhoog de produciviteit. Ben je soms vergeten dat 20 jaar geleden een nieuwe Fiat binnen 4 jaar was doorgeroest? Toch lekker dat die Japanners ons toen even goed hebben wakkergeschud! Zelf heb ik ook de nodige ervaring met het offshore outsourcing en het bevalt mij behoorlijk goed. Het is inderdaad prettig dat een academicus net zoveel verdient als de mobiele belkostentoelage van een gemiddelde CMG-er. En wat is er mis mee? We laten deze landen wel onze producten kopen (Philips, Unilever!!), maar mogen zij alleen maar geld verdienen door 6-jarige meisjes tapijten te laten knopen?
Teun van Essem
De consultants willen weer geld verdienen geloof ik. Lekker paniek schoppen om een fenomeen dat feitelijk niets voorstelt. In Amerika was het zes maanden geleden raak; iedereen sprong op offshoring van IT-jobs als een bedreiging voor de amerikaanse welvaart etc. Inmiddels zijn er vorige maand 37.000 nieuwe IT-jobs bijgekomen in de USA zelf en opeens hoor je niemand meer…….Hoge opleiding heeft er trouwens niet veel mee te maken; de meeste afgestudeerde Indiers zijn net zo slim of misschien zelfs slimmer dan afgestudeerde Nederlanders en wonen nu eenmaal in een land met veel minder kosten en hoeven dus minder te verdienen omdat ze veel minder welvaart hoeven te onderhouden. Naarmate hun relatieve welvaart toeneemt wordt dat voordeel overigens steeds kleiner.Nederlandse IT'ers zullen hun skillset moeten veranderen en zich bijvoorbeeld richten op project management (want die lui in India moeten wel vanhieruit worden gemanaged!), op meer commerciele bezigheden (want lokaal verkopen blijft nodig), het bedenken ipv het bouwen van produkten etc.In de industrie is zo goed als alle PRODUKTIE al naar lage lonen landen; waarom zou dit niet voor IT-activiteiten moeten gelden? Moeten we hier zo nodig code krassen? Nu is de kans voor nederlandse IT'ers groter dan ooit om zich eens bezig te houden met het leveren van toegevoegde waarde!
harry de koning
HG, je snapt het niet. Laat ik voorop stellen dat ik tegen kinderarbeid en uitbuiting ben. Maar je stelling dat we hier maar (nog) meer belasting moeten betalen omdat het land geregeerd wordt door een stelletje sufferds met veel te veel ambtenaren erom heen begrijp ik niet. Het enige wat de regering hier doet is met lapmiddeltjes meer belastingcenten binnenhalen en daar moet iets tegen gedaan worden. Ik kies er dan voor om hier de boel de boel te laten en te werken met een gemotiveerd team in India waar men niet werkt voor de aflossing van de caravan of de 3e tv in huis maar voor het opbouwen van welvaart en welzijn. En die KillerAPP uit India die is er wel: Motivatie2.0
hg
Ik denk toch dat ik het wel snap. Als ik ondernemer zou zijn en mijn (IT) product in India goedkoper kan laten maken, dan zou ik ook niet aarzelen om dat te doen. Maar ik ben geen ondernemer, ik ben IT'er in dienst van een IT dienstverlener. Ik kom dus gewoon op voor mijn eigen belang. Het is niet in mijn belang als helpdeskactiviteiten en beheersactiviteiten naar het buitenland gaan. Rationeel gezien ben ik ook tegen protectionisme. Maar als het om mijn eigen baantje gaat dan vind ik het prima als dat beschermd wordt. Ik denk dat als de offshoring/outsourcing echt grote vormen gaat aannemen, werknemers in opstand komen. Ik volg IT-forums in de USA (via internet) en dan hoor je best veel gemor hierover. Wat je dus krijgt is dat de zaak van hieruit ge-managed gaat worden. Prima als je manager bent. Maar als jij dan degene bent die buiten de boot valt, dan denk je daar iets anders over. "Word dan ook manager". Ja dag, de hele dag vergaderen, overleggen, memo's schrijven, mensen motiveren. Bah! Wat je dus gaat krijgen is een tweedeling: een elite die vanuit Europa/VS de mensen in India managed en een onderklasse (de huidige middenklasse) die hier buiten de boot valt. Let wel, ik zeg niet dat ik dat goed of slecht vind. Het is een constatering.
Henri Wintermans
De dames achter een naaimachine zagen hun werk dertig jaar geleden naar lagelonenlanden afvloeien; nu zijn het de heren achter rekenmachines die met een vergelijkbaar fenomeen geconfronteerd worden. Die mogen best voor hun belang opkomen, maar herverdeling van werk en dientengevolge ook welvaart is een algemeen belang. Wij moeten inleveren ten gunste van opkomende landen, en per saldo profiteren we allemaal – zelfs als zo het welvaartspeil in dit verwende landje omlaag gaat. Waarom mogen wij wel een ijskast hebben en onze buren niet?
hg
Dus, samengevat: Weg met ons
Tussenbetalen
Managers zijn er als de kippen bij om voordeeltjes te incasseren, maar echt goed nadenken is er zelden bij. Een van mijn ervaringen: de ontwikkeling van een belangrijk administratief pakket bij een groot bedrijf voor betalings verkeer (zal geen namen noemen). Gestart en succesvol uitgevoerd in Nederland. Een paar versies later dachten maangers "dat moet goedkoper kunnen" en gingen voor de nieuwe versies naar India. Een half jaar bezig met opzetten en overdragen van kennis zou voldoende moeten zijn, maar na een aantal jaar aanmodderen, vergeefse zakenreizen en teveel miscommunicatie moest men toch besluiten om eea. terug te halen naar Nederland. Redenen: communicatie was miserabel. Betreffende uitvoerders waren minder goed opgeleid dan men ze had verkocht. Cultuur stond heldere communicatie in de weg (nee zeggen is onbeleefd, niet bij vergaderingen verschijnen en nooit op tijd beginnen, geen eigen initiatief nemen, altijd passief, onverstaanbaar engels, etc.) Maar goed… iedereen heeft recht op z'n eigen fouten en mismanagement is van alle tijden, dus we zullen wel zien wanneer dit schip strand… (en vervolgens weer klagen dat er lokaal onvoldoende geschoold personeel is en dat er dus maar mensen uit het buitenland moeten worden binnen gehaald met hogere salarissen en lucratieve belastingmaatregelen zoals slechts 30% inkomsten belasting betalen). Motto: hoe Nederland zelf z'n graf graaft voor z'n concurrentie positie…
jaap
‘Tussenbetalen’, ik kan mij ook niet exact herinneren hoe het bedrijf ook al weer heette, maar ik denk dat ze gewoon 15 jaar te vroeg waren. Om pioniersgeest en boven het maaiveld uitsteken gelijk af te doen als mismanagement vind ik wel een hard oordeel.Neem een soortgelijk verhaal. Eind jaren 60 verkrijgt een groot Nederlands winkelbedrijf de rechten (ik meen zelfs voor heel Europa!) voor het exploiteren van een bekend Amerikaans fastfood franchise concept. En zo kwam er in een buitenwijk van Zaandam de allereerste Europese vestiging. Zoals je misschien weet was dit een grote teleurstelling en is besloten te stoppen met deze franchise. De geschiedenis leert anders, een aan de Europese cultuur licht aangepaste vorm (vestigingen in de binnenstad – niet in een buitenwijk) is toch een aardig succes geworden in Europa.Met andere woorden, op deze manier 'nadenken' kan vrij kostbaar zijn. Let wel, China spuugt elk jaar 1.000.000 nieuwe academici uit. Wat niet is, kan nog altijd komen. Een vaak gehoorde algemeenheid waar ik mij over verbaas is, “ze kunnen nee zeggen”. Ze hebben inderdaad vrij veel ontzag voor hun baas of opdrachtgever. In mijn geval wordt dat nog eens versterkt door het feit dat ik veel groter ben (1.94). Soms krijg ik het gevoel dat ze gewoon fysiek bang voor me zijn. Maar maakt ze dat ongeschikt voor het echte werk? Wees eens eerlijk, in hoeverre is een gemiddelde Belg nou anders? In mijn ogen kan je op dit moment prima het werk outsourcen dat eerder de Cap Gemini’s deden met hun software ontwikkelstraten. Maar let wel, dat verandert snel. Niet alleen de productie maar ook de business verhuist. Een mooi voorbeeld is een Britse kennis die gedurende het afgelopen jaar een zeer interessante mobile messaging applicatie heeft ontwikkeld. Een applicatie overigens die dé oplossing biedt voor het vraagstuk: hoe ga ik geld verdienen met mobile content. Maar dit terzijde. Zijn doel was om deze applicatie in Engeland in de markt te zetten, maar alles neemt nu een onverwachte wending. Hij heeft op dit moment twee klanten in Azië en binnenkort waarschijnlijk vier. Ik weet niet alles van de mobiele markt maar los van wat ik op straat om me heen zie beschouw ik dit als een duidelijk teken dat Azië voorop loopt in deze sector. Toch aardig voor mensen die geen nee kunnen zeggen.
Arent
HG, Ik snap je betoog helemaal. Er is niets mis met het opkomen voor je eigen levensonderhoud. Maar protectionisme is een korte termijnoplossing. We leven in een globaliserende samenleving. Door ons land af te sluiten van 'voordelen van buitenaf' (bijv. door belastingmaatergelen) die onze omringende landen wel hebben kraken we onze eigen concurrentiepositie nog verder dan we al deden met het toestaan van offshore werk. De hoeveelheid werk zal afnemen en innovatie wordt gesmoord. Uiteindelijk zijn we nog slechter af.