Deel dit artikel
-

Veel wappers zijn ontevreden

Volgens Taiwanees onderzoek is het grootste deel van de drie miljoen WAP-gebruikers aldaar ontevreden over de verleende diensten en prijzen. In Nederland hebben ruim 10.000 mensen een mobiele WAP-telefoon. Royston Smith van de portalsite Wappen.nl vindt ook dat de snelheid omhoog en de prijzen omlaag zouden kunnen.

Onderzoekers van de Tamkang University's Department of Mass Communications ondervroegen 1.000 WAP-gebruikers naar hun ervaringen. Ruim 86% vond de WAP-diensten te traag, terwijl ruim 85% klaagde over de prijs. Bovendien vonden de meeste Taiwanese wappers dat er te weinig diensten waren om WAP aantrekkelijk te maken.

Bijna 80% van de ondervraagden zei het bekijken van financiële informatie en het uitvoeren van financiële transacties via de WAP-telefoon het belangrijkste te vinden, gevolgd door het maken van online reserveringen (77,9%) en het raadplegen van weer- en verkeerinformatie (76,2%).

Het Taiwanese Directorate-General of Budget, Accounting and Statistic heeft becijferd dat een meerderheid van de bevolking (55,7%) een mobiele telefoon heeft. Drie miljoen van de ruim 12 miljoen mobiele bellers maakt gebruik van WAP-diensten.

In Nederland bezitten ruim 10.000 mensen een Nokia 7110 het enige WAP-toestel dat hier op dit moment verkrijgbaar is. Royston Smith van de portalsite Wappen.nl begrijpt de bezwaren van de Taiwanese gebruikers. 'In nieuwsgroepen zeggen de tegenstanders ook dat het langzaam en duur is. Ik vind vooral de prijzen die nieuwsaanbieders als CNN vragen absurd. Op die manier vertraag je de introductie van WAP aan het grote publiek. De snelheid zal beter worden als er GPRS komt.'

KPN kent de klachten over de trage verbindingen en de hoge prijzen. Woordvoerder Maarten Staal wuift deze kritiek weg. 'Vroeger was faxen en internetten ook vreselijk.' Net als Smith wijst hij wat de tegenvallende snelheid betreft op de toekomstige mogelijkheden van GPRS (General Packet Radio Service), waarmee KPN Mobiel en Ericsson samen met IBM Global Services momenteel aan het testen zijn. KPN Mobiel verwacht eind dit jaar GPRS aan te kunnen bieden aan haar mobiele abonnees.

Naast Wappen.nl, dat inmiddels 200 unieke bezoekers per dag heeft en 500 abonnees op de e-mail nieuwsbrief, zijn er in korte tijd ook veel sites over WAP-telefonie ontstaan. De WAP.pagina van Startpagina maakt melding van maar liefst zes Nederlandse portalsites over dit onderwerp en talloze informatiesites.

Deel dit bericht

7 Reacties

Patrick

Wappen is inderdaad belachelijk duur, 1 gulden om te kijken naar het laatste nieuws over sport is heel normaal, terwijl het natuurlijk belachelijk is. Je kunt nog beter iemand met je gsm bellen en vragen of hij even naar teletekst wil kijken voor jou.Overigens zit de nokia 7110 (heb ik zelf ook) vol met fouten en is de ondersteuning zeer slecht. Ik zie voorlopig geen grote toekomst voor het wappen.

Eric Groennou

– "KPN kent de klachten over de trage verbindingen en de hoge prijzen. Woordvoerder Maarten Staal wuift deze kritiek weg." – KPN kan het zich blijkbaar veroorloven om kritiek van de klant weg te wuiven?? KPN heeft zijn prijzen voor het bellen met een GSM =SPECTACULAIR= verlaagd van F 1,50 naar net geen gulden per minuut! Nee, bij deze jongens moet je niet aankomen met de term 'duur', want daar zijn zij niet gevoelig voor. Overigens is niet alleen de wap-prijs een obstakel. Zolang er betere (weliswaar niet mobiele) alternatieven zijn, zal de consument nooit op grote schaal hier in stappen. Verder zijn er teveel content aanbieders die hier een goudmijntje (WAP – Win All Prices) inzien, maar er gelijktijdig een marktstrategie op na houden die acceptatie (lees ontwikkeling) op grote schaal tegen houden.

Bas L. Verwaaijen

Iedereen kan Wappen hoor!! KPN heb je daar in ieder geval niet voor nodig. Ga maar eens naar http://www.wapped.nl/wap4all  Bas

Maurice Beerthuyzen

Degenen die Wappen lopen op dit moment ver op de troepen vooruit. De technologie is nog niet perfect, en de kosten belachelijk hoog. Een bekend verschijnsel bij de introductie van een nieuw product of dienst( Denk maar eens aan Internet een aantal jaren geleden). Tip voor de wappers: wacht tot deze technologie wordt gestandaardiseerd, en er aanbieders komen die de diensten gratis aanbieden. Dat is denk ik een kwestie van 1 à 2 jaar. Ontevreden Wappers moeten gewoon nog even geduld hebben.

Sieger Zuiderveld

Op zich volgen de aanbieders van WAP een volkomen logische strategie. Men heeft WAP pas geintroduceerd. Men heeft nog niet de middelen, infrastructuur etc. om WAP op grote schaal te introduceren. Dus men houdt zowel de diensten als de telefoons kunstmatig duur om de grote stroom consumenten even op een afstand te houden. Er zijn een aantal voortrekkers die wel een hoge prijs willen betalen voor een dergelijke nieuwe dienst, noem ze maar de pionier-consument. Als de diverse aanbieders hun zaken op een rijtje hebben, kortom de capaciteit is er, dan zullen de WAP telefoons overal in de winkel liggen voor een lagere prijs. WAP, of beter gezegd mobiel internet, zal groot worden met de invoer van GPRS en een daling van de prijzen van telefoons en diensten. Ik ben ervan overtuigd dat deze marktwerking zal doorzetten op deze manier. Tot die tijd zullen de aanbieders zoals KPN de markt afromen. SiegerStudent IDM

Peter Jansen

Het valt me op dat mensen die elders op deze site WAP de hemel indragen nu in alle toonaarden zwijgen. Typisch!

Smulders E.J

Ik ben het eens met de heer Beerthuyzen, de mensen met een WAP toestel lopen op dit moment inderdaad vooruit. We zitten nog in de beginfase van een nieuwe technologie. Maar heb geduld, de technologie en infrastructuur wordt steeds beter. Er komen steeds meer toestellen en "contentproviders" op de markt waardoor de kosten zullen wijzigen. Kijk maar eens naar de toestelprijzen deze worden nu al lager, kijk eens naar het aantal contentproviders etc.etc.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond