Deel dit artikel
-

‘Veertig procent van de Nederlanders weet niet dat Google persoonsgegevens opslaat’

Veertig procent van de door de Repuatiefabriek ondervraagde Nederlanders is zich niet bewust van het feit dat Google allerlei persoonsgegevens opslaat.

Sinds de invoering van de AVG zijn bedrijven verplicht om inzicht te geven in de data die zij opgeslagen hebben van specifieke gebruikers. Ook Google doet dat, maar dat heeft niet tot een groter bewustzijn van consumenten geleid.

In tegendeel: Ruim 40 procent van de ondervraagde respondenten heeft altijd GPS aanstaan, waardoor gegevens over een specifieke locatie door Google kunnen worden geregistreerd. Dat is bij 26 procent van de respondenten niet eens bekend.

Dat mobiele applicaties ook toegang hebben tot persoonlijke gegevens was bij ruim 20 procent van de ondervraagden onbekend. 60 procent heeft meer dan drie apps geïnstalleerd op de telefoon gebruik maken van bepaalde persoonlijke gegevens. Google houdt verfer ook het zoekgedrag op YouTube bij, en 25 procent vindt het ‘confronterend’ om te weten dat Google dat doet.

Ruim 77 procent verwijdert wel eens zijn eigen zoekgeschiedenis. Bijna 50 procent zou er niet comfortabel mee zijn als hun partner toegang zou hebben tot dezelfde gegevens. Daarnaast zijn we wel vrij nieuwsgierig naar de zoekopdrachten van onze partner; 33 procent snuffelt wel eens in de zoekgeschiedenis van hun partner.

Voor het onderzoek hebben 1660 respondenten hebben via internet een vragenlijst ingevuld.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Kees

Het is vermoeiend dat je je daar als gebruiker ook nog eens in moet verdiepen. Standaard moet zijn dat ze zulke gegevens niet opslaan en dat de gebruiker desgewenst specifiek kan aangeven dat het wel mag. Bij de pc let ik wel op een aantal zaken, maar voor zo’n flutmobiel kan ik het niet opbrengen ernaar te kijken. Daarvoor heb ik een te grote hekel aan dat ding. Instellingen aanpassen voor e-mail etc. gaat bovendien al moeizaam genoeg. Buiten bellen, af en toe info zoeken op een website (op een minimaal aantal sites), heel soms een sms en bijna geen mails, doe ik er verder niks mee. De apps die er verder allemaal op zitten kunnen me gestolen worden, die gebruik ik toch niet. Zo hoop ik dan maar dat Google er niet al te veel wijzer van wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond