Deel dit artikel
-

Venture capital VS neemt af, investeringen in Nederlandse technologiebedrijven dalen sterk

In het afgelopen kwartaal is de hoeveelheid geïnvesteerd risicokapitaal in de Verenigde Staten met 72 procent afgenomen. Dit zegt investeringsnieuws-site VentureWire . In Nederland bleven in de eerste helft van dit jaar de investeringen in ICT-bedrijven sterk achter in vergelijking met vorig jaar, volgens cijfers van de belangenvereniging van participatiemaatschappijen NVP . Zet de huidige ontwikkeling zich voort dan dalen de bestedingen dit jaar met zeventig procent.

In de Verenigde Staten is in het derde kwartaal van dit jaar voor 6,7 miljard dollar geïnvesteerd, aldus onderzoek van VentureWire. Dat is een daling van 72 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en een afname van dertig procent in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Ook het aantal bedrijven dat een investering kreeg nam af, met 67 procent ten opzichte van een jaar geleden en met 39 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In totaal kregen 540 bedrijven nieuw kapitaal.

Volgens VentureWire valt er een sterke afname in investeringen waar te nemen in de laatste drie weken van september. Op iedere dag na de aanslagen lagen de investeringen gemiddeld dertig procent lager dan op dezelfde dagen vorig jaar.

Het vierde kwartaal zal sterk genoeg zijn, volgens VentureWire, om de uiteindelijke bestedingen aan risicokapitaal uit te laten komen op een bedrag van 35 miljard dollar. Dat bedrag zal eind dit jaar geïnvesteerd zijn in drieduizend bedrijven, aldus de site. Daarmee wordt aan eerdere verwachtingen voldaan. Vorig jaar bedroegen de investeringen 94 miljard dollar en in 1999 is er voor 39 miljard dollar aan risicokapitaal verstrekt.

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) publiceerde eind vorige week de bestedingen aan risicokapitaal in Nederland voor de eerste helf van dit jaar. In de eerste helft van dit jaar werd er 1 miljard euro aan risicokapitaal verstrekt, over geheel vorig jaar was dit 1,24 miljard euro. Volgens de NVP wordt er vooral in de eerste helft van het jaar het meest geïnvesteerd, 65 procent tegenover 35 procent in de tweede helft van het jaar.

Investeringen in ICT-bedrijven bedroegen 105 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar. Over geheel 2000 kreeg deze sector 474 miljoen euro (38 procent van het totaal). Volgens de 65/35 verdeling van investeringen over de twee helften van het jaar zou het totaalbedrag voor dit jaar rond de 140 miljoen euro uitkomen. Dat is ongeveer dertig procent van het bedrag van vorig jaar.

Begin september kwamen PricewaterhouseCoopers en investeerder 3I met een rapport over de venture capital bestedingen van vorig jaar. Zowel de gegevens vooor dit onderzoek – Global Private Equity 2001 – als de cijfers van de NVP zijn op dezelfde manier vergaard, en daarmee vergelijkbaar. Uit het onderzoek van PricewaterhouseCoopers bleek dat Nederland al minder investeerde in technologiebedrijven dan het gemiddelde in de rest van de wereld: 38 procent van de totale venture capital bestedingen in Nederland tegenover een gemiddelde van 64 procent in de rest van de wereld. In Nederland was er sprake van een daling "met ongeveer twee procent" aan investeringen in technologiebedirjven, terwijl er wereldwijd juist sprake was van een gemiddelde toename van 28 procent.

Uit de cijfers van NVP over de eerste helft van dit jaar blijkt dat bedrijven met name geld vragen om verdere groei te financieren. Het grootste deel van het verstrekte kapitaal, zestig procent, ging naar bedrijven die willen groeien. Seed capital is in de eerste helft van dit jaar niet verstrekt door de leden van de NVP, ook is er weinig startkapitaal beschikbaar gesteld. In tegenstelling tot andere landen, zoals de Verenigde Staten, is het verstrekken van seed capital in Nederland ook meer het domein van 'business angels' (informele investeerders) dan van participatiemaatschappijen. Deze 'business angels' zijn niet aangesloten bij de NVP en hun investeringen zijn in de bovenstaande cijfers niet opgenomen. Hoeveel de informele investeerders in ICT-bedrijven hebben gestoken over vorig jaar of de eerste helft van dit jaar is niet bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond