Deel dit artikel
-

VentureOne voorspelt meer faillissementen

Europese venture investeerders hebben 4,7 miljard euro verloren op investeringen sinds 1999. En de pijn is nog niet voorbij. "Er komen nog veel meer faillissementen voor de shake-out voorbij is", laat onderzoeker Steve Harmston weten vanuit Barcelona, waar hij vandaag en morgen de EVCA Technology Investment Conference bezoekt.

Het slechte nieuws komt uit een rapport dat onderzoeksbureau VentureOne gisteren uitbracht. VentureOne specialiseert zich in informatie voor de venture capitalmarkt. De conclusies van het rapport zijn onder andere gebaseerd op analyses van informatie uit databases van grote Europese investeringsmaatschappijen die klant bij VentureOne zijn.

In totaal hebben venture investeerders tussen 1999 en september 2002 dertig miljard euro in nieuwe bedrijven gestoken. Van de 4044 startups in West-Europa die een eerste financieringsronde kregen is vijftien procent alweer ter ziele. VentureOne heeft alleen gekeken naar innovatieve startups. Bedrijven die zijn opgezet met geld van een ander bedrijf, de overheid of privékapitaal zijn buiten beschouwing gelaten.

Slechts acht procent van de bedrijven bracht het tot een IPO of overname. De overgrote meerderheid moet het op eigen kracht zien te redden. Steve Harmston, VentureOne's director of European Research, schat hun kansen laag in. "1147 bedrijven hebben sinds begin 2001 geen financiering meer gehad", weet hij. "Die zijn wanhopig op zoek naar geld."

Een tweede financieringsronde zit er voor de meeste van hen ook niet meer in. Daarvoor staat de activiteit in de venture capitalmarkt op een te laag pitje. In het voorjaar rapporteerde VentureOne al dat het dealvolume met eenderde was ingezakt. Op dit moment worden volgen Harmston hooguit 250 deals per kwartaal gesloten.

"Een aanzienlijk deel van deze bedrijven gaat het niet redden", voorspelt Harmston. "Het is hoe dan ook verschrikkelijk nieuws voor Europa en de vijftigduizend mensen die bij die bedrijven werken." Vooral in Duitsland is de klap hard aangekomen. Van de bedrijven die daar een eerste investering kregen is al 23 procent failliet. Harmston wijdt het slechte resultaat aan onervarenheid van de Duitse venture capitalists en het mislukken van de Neuer Markt.

In Nederland is de venture activiteit volgens Harmston nog relatief robuust. Omdat hij op het congres in Barcelona zit heeft hij geen exacte cijfers bij de hand. "Er was in Nederland minder sprake van een dotcomhype", weet hij wel. "Er is minder geld verspild, waardoor de terugslag ook minder groot is. De Nederlandse situatie is vergelijkbaar met Ierland, waar de zaken ook redelijk doorlopen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond