Veranderend klantgedrag kost KPN 18 miljoen omzet

Mobiele apps zorgen ervoor dat klanten van KPN minder bellen en minder sms’en. Dat is glashelder als de leiding van het bedrijf naar de cijfers kijkt. In het derde kwartaal leverden apps als Skype, Facebook en Whatsapp 18 miljoen euro omzetverlies op.
De mobiele tak van KPN zag zijn omzet op de Nederlandse consumentenmarkt afgelopen kwartaal met elf procent dalen tot 395 miljoen. Daarvan komt ongeveer vier procent, of achttien miljoen euro, op het konto van mobiele apps. Die zorgen ervoor dat consumenten minder diensten van KPN gebruiken en meer via mobiel internet.
De overige zeven procent omzetverlies vloeien voort uit verplichte tariefverlaging en de concurrentie.
Het veranderde klantgedrag is kernachtig samengevat in de dia die laat zien dat er bij Hi en KPN minder wordt ge-sms’t en dat de helft à driekwart van de klanten mobiel internet heeft en een smartphone. Die laatste elementen vormen dan ook de basis voor een fundamentele verschuiving in het klantgedrag.
KPN spreekt over ‘een transitiefase’, waarmee het lijtk te willen aangeven dat het om een gecontroleerd proces gaat.
Deze cijfers maakte KPN vanochtend bekend bij de presentatie van de financiële cijfers over het derde kwartaal.
Mobiele klanten leveren per persoon iedere maand een omzet po van 24 procent. Daarvan is 39 procent toe te wijzen aan zogeheten non voice-diensten: sms en mobiele data.
Het internationale KPN-concern, waar ook zakelijke dienstverlening onder valt, mobiel in het buitenland en groothandel in spraakverkeer, zag de omzet met 3,4 procent dalen tot 3,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 22 procent tot 657 miljoen euro. De nettowinst daalde met 38 miljoen tot 368 miljoen euro.
De omzet in Nederland daalde met 5,5 procent tot 1,7 miljard euro. Daarvan wordt 927 miljoen euro gerealiseerd op de consumentenmarkt. Dat is 6,5 procent minder dan een jaar geleden.
De mobiele omzet in Nederland bedraagt 395 miljoen euro.
In het buitenland verdient KPN aanzienlijk meer met zijn mobiele activiteiten. Duitsland is zeker twee keer groter, in termen van omzet: 838 miljoen. Vervolgens komen daar nog de activiteiten in België bij: 198 miljoen en de optelsom van die van Ortel (net live in Zwisterland) en KPN zelf als MVNO in Spanje en Frankrijk: 81 miljoen euro. De buitenlandse mobiele omzet bedraagt 1,1 miljoen miljard euro, of het drievoudige van dat in Nederland.
KPN introduceerde in september nieuwe abonnementsvormen die inspelen op het toenemend mobiel datagebruik. De flatfeebundels zijn verdwenen voor duurdere, ingeperkte databundels.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
sander
De omzet in het buitenland bedraagt dus 1,1 miljard euro ipv miljoen.
Blijf het vreemd vinden dat de telco’s deze ontwikkelingen zo links hebben laten liggen. Nog voor mobiel internet groot was kon iedereen deze bewegingsrichting voorspellen. Ben dan ook benieuwd of er nog een reactie in de vorm van innovaties gaat komen vanuit oa KPN.
Erwin Boogert
(Vanzelfsprekend (dat miljard), en dus aangepast.)
De mobiele operators hebben zich in de afgelopen jaren verre van innovatief getoond op het mobiele datafront. Ze vragen zich al jaren hardop af wat ze aanmoeten met deze ontwikkeling. Er klinken wel eens bevlogen woorden, maar tot vooruitstrevende of zelfs offensieve handelingen komt het imho niet.
Rick
Heb enige tijd geleden onderzoek gedaan voor een nieuwe toetreder naar het ontbreken van concurrentie in de mobiele telecommunicatiemarkt. Sinds de overname van Telfort door KPN (2005) en de overname van Orange door T-Mobile (2007) heeft KPN aantoonbaar structureel (nagenoeg geruisloos) de tarieven verhoogd. Deze verhogingen ontstijgen de 18 miljoen omzet per jaar. Onvoorstelbaar dat analysten, aandeelhouders, vakbonden die onzin van KPN voor zoete koek blijven slikken….
mobieltv
Krokodillentranen allemaal. De nettowinst bedraagt €368 miljoen dit kwartaal……
Jeroen Bos
Natuurlijk verkoop je het teruglopen van omzet en winst door de boze buitenwereld de schuld te geven. Feit is enerzijds dat KPN, zoals Rick zegt, jaar na jaar de tarieven heeft verhoogt en er eigenlijk nauwelijks nog échte concurrentie is op het gebied van mobiel in NL. Voor een fatsoenlijk data abo moet je toch bij één vd drie netwerkeigenaren zijn. Anderzijds zie je wel slimme bewegingen ontstaan. Eerst klaagt KPN over het data verbruik, maar nu de bundels niet meer onbeperkt gebruik mogelijk maken, gaat KPN een strategische alliantie aan met Spotify. Leuk voor klanten, maar nog veel leuker voor KPN. Zo dom zijn ze dan weer niet. Maar ze moeten wel ophouden met dat vreselijke geklaag dat het zo slecht gaat……..
John
Toch nog een behoorlijke winst … zonder die 18 miljoen … het zou leuk zijn als zo’n bedrijf als KP eens een beetje ‘sympathiek-budget’ zou vrijmaken en wat terugdoet om hun klanten tevreden te houden. Bijvoorbeeld data-happy-hours?, of free wi-fi-spots?, Het lijkt nu (net als met de andere grote telco’s) alleen maar te gaan om maximale winst, winst, winst, winst. Initiatieven m.b.t. maximale Klanttevredenheid / product innovatie / brand loyalty zijn nergens te bekennen… Kudos voor de ‘graai-cultuur’. 🙂