Deel dit artikel
-

Verhagen: economie profiteert van Europees octrooi

Nederland kan flink profiteren van één Europees octrooi, waarover vrijdag op de Europese Top na jaren onderhandelen eindelijk overeenstemming is bereikt. Innovatieve bedrijven krijgen volgens minister Verhagen minder kosten. Dat verbetert onze concurrentiepositie en levert inkomsten en banen op.

Verhagen reageerde vrijdag positief op het besluit van de Europese Raad in Brussel. Hij nam in 2010 al eens namens Nederland het initiatief om de zich al dertig jaar voortslepende onderhandelingen over één Europees octrooi nieuw leven in te blazen. Het Europese octrooisysteem was te versnipperd. Een octrooi in de EU is nu tien keer zo duur als in de VS en Japan omdat ze in elk land opnieuw moeten worden aangevraagd en vertaald. Daaraan komt nu een einde.

Nederland kwam eerder met 25 EU-landen een principeakkoord overeen over de invoering van het octrooi. Octrooigeschillen worden voortaan niet meer behandeld door verschillende nationale rechters. Er komt één Europees octrooigerecht in Parijs, met nevenvestigingen voor bepaalde technologiegebieden in München en Londen. Hierdoor zijn vernieuwende ondernemers minder tijd en geld om zich tegen inbreuk op hun octrooien te verdedigen.

Binnen de Europese Unie is Nederland een van de landen met het grootste aantal octrooiaanvragen, zegt minister Verhagen. Door het Europese octrooi dalen de kosten juist voor onze bedrijven en krijgen innovatie en groei een nieuwe impuls.

Engels, Frans en Duits worden de officiële talen voor het Europese octrooi.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jorn Eiting - Synz BV

Bijzonder goed nieuws voor alle innovatieve bedrijven. Tot vandaag stelden veel bedrijven patentering uit, en wel om twee redenen. En erger nog, de tweede versterkte de eerste. De eerste reden is dat een technologie openbaar wordt en dus geen concurrentievoordeel meer bood. De tweede reden is dat een patentering vaak verplichtte tot deponering in meerdere landen, met alle aanhangige kosten. Maakte je geen gebruik van deponering in de andere landen, dan kwam de technologie ook nog eens vrij voor gebruik door anderen in die landen.
Openheid van patenten is noodzakelijk voor controle en is daarnaast goed voor voortdurende innovatie, omdat van patent 1 kan worden geleerd voor patent 2, etc. Maar gezien de hoge kosten van het vastleggen werd deze uitgesteld en daarmee afgesteld, omdat er op een later tijdstip niet meer kon worden voldaan aan het nieuwheidsbeginsel.
In grote landen als Frankrijk, Duitsland en de VS kunnen personen en bedrijven blijven bestaan op licentie inkomsten van patenten en zo weer verdere innovatie bekostigen, met alle concurrentie voordelen als bedrijf, maar ook als land tot gevolg. Een klein land als Nederland heeft hier dus grote baat bij, we zijn immers goed vertegenwoordigd als het gaat om innovatieve en vernuftige mensen en de belastingwetten zijn gunstig als het gaat om licentie inkomsten. We trekken zo dus ook buitenlandse techneuten aan met deze nieuwe situatie.
Ik denk dat gemiddeld Nederland geen idee heeft van de impact van dit besluit. Ik ben in ieder geval oprecht blij!

Paul de Haan - Voormalig Crossworks Contra-Consulting

Bijzonder goed nieuws! Dat had ik 10 jaar geleden goed kunnen gebruiken. Want ik had toen een octrooi aangevraagd op een sterk verbeterde HID-lamp en verleend gekregen. Met een bijzonder inventieve en erg onbegrepen methode.
Alleen was de lange adem en diepe zakken NIET voorhanden in een klein bedrijf als het mijne. En dan is het na een paar jaar over, is het bedrijfje op de fles en het internationaal patent niet rond.
En wordt onder de streep niemand er wijzer van.
Voor de liefhebber: publicatienummer NL1026622.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond