Veritate mikt op fast movers

Nu vrijwel alle grote en als conservatief bekend staande uitgevers de kracht van e-mail marketing hebben onderkend, wil e-mail marketingbedrijf Veritate het ook over een andere boeg gooien. “We zien dat de fast movers eindelijk door beginnen te krijgen wat de kracht van een op een marketing is. En fast movers zijn interessante partijen voor ons.” Dat zegt Jan Willem des Tombe, directeur van Veritate. Het bedrijf durft ook weer voorzichtig over de grens te kijken. “We kijken op dit moment in Vlaanderen, want je merkt dat Wallonië toch wel een heel ander verhaal is.”
Des Tombe zegt dat het Yata Yata-initiatief van Unilever het eerste teken is dat fabrikanten van fast moving consumer goods zaken als e-mail marketing en e-publishing serieus beginnen te nemen. Volgens de directeur van Veritate hebben de mindere economische omstandigheden ertoe geleid dat ook fast movers naast het traditionele adverteren ook behoefte hebben gekregen aan een-op-een communicatie.
“Ze kijken eindelijk ook eens naar andere middelen in de communicatiemix. E-mail marketing is een van die middelen die ze ter beschikking hebben,” zegt hij. Een bedrijf als Unilever begint dat eindelijk op waarde te schatten en te ook te begrijpen dat je in moet zetten op bepaalde thema’s zoals bijvoorbeeld gezondheid en verzorging. Voor dergelijke initiatieven kunnen ze ons natuurlijk ook inschakelen. “E-mail marketing is een vak dat wij goed beheersen. Zo kunnen wij de hele infrastructuur leveren. En indien klanten daar behoefte aan hebben gaan we nog verder. Dan managen we ook de hele campagne op full service basis,” vervolgt Des Tombe.
“Het is sowieso een trend geworden dat e-mail marketing wordt uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Dat willen bedrijven (zelfs KPN) er helemaal niet bijhebben. En waarom zouden ze ook. Wij nemen die zorg weg en ze zijn ook nog eens stukken goedkoper uit. Veel partijen hebben het zelf natuurlijk wel geprobeerd, maar uiteindelijk gaan ze liever met een specialist in zee.”
Veritate begon ooit als uitgever van nieuwsbrieven, maar ontwikkelde zich uiteindelijk tot een bedrijf dat een werkend systeem ontwikkelde voor het versturen van e-mails. “We zijn inderdaad vertrokken vanuit de techniek, maar die techniek staat nu en daar hoeven we eigenlijk niets meer aan te doen. Dat IT-verhaal hebben we nu wel onder controle. De software speelt een centrale rol, maar daarnaast willen we nu ook meer betrokkenheid bij het bedenken en uitvoeren van concepten en campagnes.” De eerste stappen in die richting zijn inmiddels gezet. “Zo werken we bijvoorbeeld steeds vaker samen met partners zoals Clockwork en met Inpact.” Toevallig ook twee partners die actief zijn in de fast moving consumer goods-hoek (Clockwork met Coca-Cola en Inpact met Smiths, redactie).
Volgens Des Tombe draait Veritate op dit moment goed. “We maken op dit moment met 12 man enkele miljoenen omzet. En op die omzet pakken we zo’n veertig procent marge dankzij het ASP-model. Sterker nog: het is nu juli en we zitten nu al op het winstniveau van vorig jaar.” Volgens de directeur van Veritate heeft het bedrijf op dit moment 100 grote klanten en zijn er 750 gebruikers van de Veritate software “Jaarlijks versturen we nu zo’n 200 miljoen e-mails,” zegt Des Tombe.
Ook nieuwe plannen zijn er volgens hem genoeg. Zo wil Veritate medio augustus komen met Veritate Mail Inbound. Bedoeling is dat die tool inkomend e-mailverkeer afhandelt. De tool werkt met een auto-responder en herkent bepaalde e-mails ook op basis van trefwoorden. Aan de hand van die trefwoorden wordt een schikking gemaakt en worden de mails doorgestuurd naar de juiste personen of afdelingen. Verder zegt Des Tombe dat Veritate nog geen echte crm-tool levert, maar dat daar serieus naar wordt gekeken.
“Ik denk dat wij ook een buitengewoon interessante partij kunnen zijn voor de grote vijf automatiseerders, crm-partijen en grote reclamebureaus. Ik denk dat wat wij doen waardevol voor ze zou kunnen zijn.” Des Tombe wil vooral blijven groeien. Dat is ook een van de redenen dat het buitenland weer lonkt. “Ja we kijken heel serieus naar België, daar is namelijk nog genoeg te doen. We beginnen in Vlaanderen, daarna zien wel verder,” aldus Des Tombe.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
11 Reacties
Richard Boogert
Wat apart dat Veritate haar bedrijfsfilosofie op deze manier bekend maakt. Maar wel handig want dan kan ik (en andere Internetondernemers) er ook wat mee. Richard BoogertInternetondernemer
arie
wat goed dat een bedrijf in dit jaar zo ontzettend kan groeien. Kvk.nl geeft over hun verleden een heel ander beeld..
Peter
40% van de omzet of van de inkoop?
insider
@Arie: wat laat de KvK dan zien?
HenkSanders
@Arie,Mmmmm, dan wil ik wel eens weten hoe en wat qua omzet en winst. eerder zagen we reeds van die fantasieverhalen van Veritates zusje mailmedia, zouden ze binnen die hele groep last hebben van een vastzittende vermenigvuldigingsknop op de rekenmachine? Graag wat concrete informatie.Henk
marieke
Kijk, ik heb ze eens meegemaakt op een beurs, snelle praters, snelle pakken. Ik denk dat als klanten van Veritate eens een beetje gaan shoppen, dan ze zullen zien dat ze echt veel teveel betalen bij dit bedrijf. Dat verklaart dan ook die schijnbare winst.
ElMariachi
@mariekeop een beurs praat iedereen snel die in een snel pak loopt.. ;-) Veritate heeft gewoon een goed businessmodel: met een investering de markt op en hoe meer je verkoopt hoe meer je verdient en hoe lager je kosten worden. Lijkt mij de kern van automatisering. Dat zij met lagere kosten dezelfde krijs/kwaliteit of beter leveren zegt wat over de interne processen van Veritate. (Ik weet uit eigen ervaring dat Veritate niet aan over-promising doet in offerte trajecten) Over Mailmedia weet ik niet genoeg om een link te leggen met de boekhoudkundige athletiek.
Ixchll
denk vooral lekker verder……Ten eerste: ik denk niet dat Unilever blij is zoals er over haar gesproken wordt… Leer een mogelijk potentiele klant wat beter kennen: Unilever heeft al reeds lang voordat Veritate het daglicht zag, erg veel ge-experimenteerd met e-commerce. Rituals van Unilever was een van de eerste initiatieven in de FMCG hoek die volledig ala e-commerce opgezet is, en dat is toch al weer zo'n 4 jaar oud. Ten tweede: Uit ervaring weet ik wel dat V. in offertetrajecten gouden bergen beloven en dat daar maar weinig van blijkt uit te komen. Bovendien vindt ik de marge die ze berekenen erg knap gezien er toch wel een aantal wurgcontracten zijn afgesloten (mischien dat dat de dienstverlening ook beinvloed en andere klanten daarvan de dupe worden?) Kortom, ik vind het een beetje dubieus…..
marieke
@ElMariachi: "praat jij dan ook zo snel?" Ik heb het niet over hun businessmodel! En ik heb zelf lang genoeg in de ICT gewerkt om te weten hoe een ASP model werkt. Ook ik heb voor vroegere opdrachtgevers offertes vergeleken, en het enige wat bij Veritate blonk was hun (veel te hoge) prijs voor (standaard) werkzaamheden die je wel bij 6 ander partijen kunt inkopen voor veeel minder. That's all.
ElMariachi
@ Marieke: wel als ik in pak loop ;-) de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.. maar in een zich ontwikkelende markt gaat het meer dan dat om wat de gek er voor geeft…. er zijn nog veel gekken die emailmarketing heeeel spannend vinden. Daar speelt veritate op in. En bij de vergelijking van offertes is het toch nog altijd belangrijk om te ontdekken of de mogelijke leverancier de vraag goed heeft begrepen.
Henk S
Het blijft gissen naar hoe goed of slecht deze club draait. Maar als men spreekt van enkele miljoenen omzet dat is dat in ieder geval 2 miljoen of meer. Stel dat men 2 miljoen omzet doet en 40% marge pakt dan heeft men een winst van 0,8 miljoen en 1,2 miljoen aan kosten voor een bedrijf van 12 man personeel, klinkt allemaal fantastisch…. bij dergelijke cijfers snap ik nu heel goed dat hun oud-directeur Govert van Eerde na enkele maanden snel voor zichzelf begonnen is in dezelfde markt. Maar nog belangrijker vind ik de inhoudelijke kwaliteit van deze club en dat kan eigenlijk alleen maar bepaald worden door bestaande klanten. Snelle paken en snelle praatjes op beurzen vind ik niet zo interessant, ook spannende offertes doen niet terzaken, ik zou gewoon wel eens het oordeel van bestaande klanten willen weten en of het allemaal eenmalige klanten zijn die geen tweede maal dergelijke investeringen willen doen.