Deel dit artikel
-

Verkoop mobiele telefoons zes procent gestegen

Het aantal verkochte mobiele telefoons is afgelopen jaar met zes procent gestegen. Dit zegt onderzoeksbureau Gartner Dataquest. De nieuwe telefoon met kleurenscherm en camera blijkt minder aan te slaan dan het traditionele exemplaar. In het huidige jaar zal de groei doorzetten, verwacht Gartner.

In totaal werden er vorig jaar wereldwijd 423 miljoen telefoons verkocht, tegenover 400 miljoen exemplaren in 2001 (6 procent groei), aldus Gartner. De toename is met name het gevolg van extra verkoop in het vierde kwartaal en richt zich op vervanging van een bestaande telefoon, aangezien de markt verzadigd is.

Volgens Gartner Dataquest kopen mensen daarbij vaker een nieuwe versie van een 'standaardtelefoon' dan de nieuwere telefoons. "De introductie van handsets met camera en kleurenscherm hebben veel mensen wederom naar de winkel gebracht, maar daar merkten ze dat de oudere telefoons inmiddels ook veel nieuwe mogelijkheden bieden", aldus analist Ben Wood tegenover CNN. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld voice dialing en de mogelijkheid verschillende soorten ringtones op de telefoon te gebruiken.

Gartner Dataquest verwacht dat de groei zich in het huidige jaar zal doorzetten, het denkt dat er dit jaar tussen de 10 en 15 procent meer telefoons verkocht zullen worden. Dat zou betekenen dat er voor het eerst sinds 2000 weer een groei met dubbele cijfers te zien zal zijn.

Het marktaandeel van de vijf grootste telefoonproducenten is het afgelopen half jaar weinig veranderd, Nokia verkoopt nog steeds de meeste telefoons in de wereld en heeft een marktaandeel van 36,8 procent, ongeveer gelijk aan dat van een jaar eerder. Samsung – de nummer drie in de wereld – behaalde de meeste groei, van 7,1 naar 9,8 procent. Sony Ericsson verloor over het gehele jaar terrein (van 6,7 naar 5,5 procent), maar wist in het vierde kwartaal de dalende lijn om te buigen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond