Deel dit artikel
-

Verkoop televisies met internet stijgt hard

De verkoop van televisies met een internetaansluitingen groeit in heel Europa erg sterk. In Duitsland, Engeland en Frankrijk is sprake van een groei tussen de vijftig tot honderd procent. De tv-wereld krijgt concurrentie van webproducenten.

In de loop van 2011 zullen de bijna 600 miljoen Europese huishoudens tien miljoen televisies met een internetaansluiting kopen. Een jaar later zullen dat er weer twintig procent meer, of twaalf miljoen, zijn. Dat rekent onderzoekscentrum EITO voor in een gisteren verschenen publicatie.

In Duitsland, het thuisland van EITO (onderdeel van Bitkom), groeit de omzet uit Connected TV’s met 44 procent en neemt het aantal verkochte items toe met 60 procent. Dat duidt erop dat de gemiddelde verkoopprijs omlaag gaat.

Eigenaren van dit nieuwe type televisie kunnen natuurlijk mailen, chatten en surfen via de televisie maar bijvoorbeeld ook Skype Video, YouTube en videotheken aanroepen vanuit de luie stoel. Bedrijven als Google en Apple investeren aanzienlijk in het ontsluiten van hun mediacontracten via de televisie met goed ogende interfaces.

Er zullen nog heel wat signalen door de lucht moeten gaan, wil Connected TV een algemeen geaccepteerd verschijnsel zijn. Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond bleek dat een kwart van de Nederlandse huishoudens nu al internettelevisie heeft, maar dat het amper wordt gebruikt. Een derde van de respondenten gebruikt het nooit, de rest hooguit een paar keer per jaar.

Uit onderzoekscijfers van GfK spreekt dat de helft van de dit jaar verkochte tv’s in Nederland een internetaansluiting heeft. Omgerekend zijn dat 885.000 nieuw verkochte toestellen. In 2012 zal dat tweederde zijn.

In 2013 wordt het omslagpunt bereikt. Dan hebben de meeste Nederlandse huishoudens een internet-tv.

Foto: Angryjuliemonday (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan van Ottele

Interessant aan dit verhaal is niet alleen het gegeven dat TVs aan internet komen te hangen, maar ook dat ze meteen onderdeel worden van het home eco system. De TV hangt in je LAN, hij wordt onderdeel van je home network. Met de afstandsbediening naar de YouTube widget op je TV gaan en daar “SMS stijl” wat intikken zal niet de grote aantallen gebruikers trekken. Wel wanneer de TV automatisch connecteert met je tablet of smartphone en je telefoon leidend wordt in hoe en wat je op TV content kan bekijken. Anyways, leuke ontwikkeling, je kan veel ideeën bedenken om dit voor de consument leuker te maken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond