Deel dit artikel
-

Vernieuwde software voor vingersporen

Vernieuwde software voor vingersporen maakt het mogelijk verdachten sneller en beter te identificeren. Ook worden de Nederlandse databank voor vingerafdrukken en die van de Verenigde Staten aan elkaar gekoppeld. Ook komt er een app voor politiemedewerkers waardoor het vergelijkingsproces veel sneller gaat.

Vingerafdrukken vormen dikwijls een doorslaggevende factor in opsporingsonderzoeken. Ze wijzen immers direct naar een bepaalde persoon.

Sinds 1989 werkt de politie met HAVANK (Het Automatisch Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollektie). De software en hardware daarvan zijn compleet vernieuwd. Dat stelt de politie in staat met minder materiaal toch een solide sporenvergelijking te maken. Bovendien is het systeem nog nauwkeuriger.

De technologie biedt ook nieuwe mogelijkheden in cold cases. Daarbij zijn de veiliggestelde sporen vaak onvolledig of van slechte kwaliteit. Nieuw onderzoek kan leiden tot een tot nog toe nog onbekend persoon.

Een nieuwe telefoonapp maakt het mogelijk om aangetroffen vingerafdrukken direct te vergelijken met de sporen in HAVANK. Door allerlei administratieve en logistieke processen duurde het vaak ruim een week voor een dactyspoor werd verwerkt. Nu kunnen de forensisch rechercheurs het spoor fotograferen en verzenden het meteen. Ook kunnen experts op afstand meekijken en aanwijzingen over de kwaliteit geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond