Deel dit artikel
-

Verschillende effecten aanslagen op ICT-investeringen

Investeringsbank Morgan Stanley zegt dat eenvijfde van de Amerikaanse bedrijven investeringen in technologie wil terugdringen als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten. In Nederland staan dergelijke investeringen nog niet onder druk, zegt belangenvereniging Nederland~ICT (Fenit). De organisatie zegt dat enkele ICT-branches ook kunnen opleven. Cisco liet weten dat de omzet nauwelijks is gedaald onder invloed van de aanslagen.

Begin dit jaar verwachtte Fenit, de branche-organisatisatie voor ICT-bedrijven, dat de bestedingen met ongeveer 7,5 procent zouden groeien. Fenit werkt nu samen met twee andere belangenvereningen voor de ICT-wereld in Nederland~ICT. "We verwachten nu dat er eind dit jaar een groei zal zijn geweest van drie procent", zegt woordvoerder Machiel de Rooij.

"Deze afname staat los van de aanslagen in de Verenigde Staten. Er is al langer sprake van een terughoudender investeringsklimaat. Maar met deze drie procent groeien we nog altijd sneller dan het gemiddelde van de Nederlandse economie." De laatste raming voor dit jaar van het Centraal Planbureau gaat uit van twee procent groei dit jaar en komend jaar.

De aanslagen leiden vooralsnog niet tot een extra daling van de bestedingen, aldus De Rooij. "We merken in gesprekken met diverse bedrijven nog niet dat het sentiment is beïnvloed." Wanneer er toch sprake is van "een extra knik", zegt Van Rooij, dan zal dit pas later te zien zijn, dit in tegenstelling tot andere sectoren. Van Rooij: "ICT is geen vliegtuig."

De aanslagen kunnen ook zorgen voor een kleine opleving in bestedingen aan ICT-technologie, zegt hij. "Er ontstaat een grotere vraag naar techniek voor informatie-uitwisseling, zoals videoconferencing. Je ziet nu al dat telecom-bedrijven daar een positief effect van ondervinden." Effecten op langere termijn voor de ICT-industrie zijn echter nog moeilijk te voorspellen, zegt Van Rooij.

Eenvijfde heroverweegt
Eenvijfde van de bedrijven in de Verenigde Staten heroverweegt na de aanslagen zijn uitgaven aan technologie, 31 procent zegt dit "waarschijnlijk" niet te doen en 33 procent zegt dat het nog te vroeg is om investeringen opnieuw ter discussie te stellen. Dit concludeert investeringsbank Morgan Stanley op basis van een rondvraag onder 225 ondernemingen. De bedrijven verwachten ook dat bepaalde sectoren – zoals beveiliging en back-up software – juist een groei zullen doormaken..

De ondervraagden hebben zorgen over de economische toekomst gekregen, aldus het onderzoek. Veertig procent van de ondervraagden had een sombere visie op de huidige Amerikaanse economie, tien procent was positief. De overige ondervraagden bleven "neutraal".

Positief nieuws over investeringen in technologie was er gisteren van Cisco Systems. Ceo John Chambers gaf aan dat het bedrijf de financiële doelstellingen voor het huidige kwartaal gaat halen. Het nieuws zorgde voor een koersstijging van 22 procent voor het bedrijf. Ook andere fondsen profiteerden van de opleving op de beurs. Volgens de Wall Street Journal zei Chambers op een bijeenkomst dat verkopen "gering" zijn aangetast door de aanslagen op 11 september en dat de omzet daarna weer teruggebracht is naar het niveau voorafgaand aan de aanslagen, op een "redelijk consistente" manier, aldus Chambers. Over effecten op langere termijn liet Chambers zich niet uit. Hij constateerde wel dat klanten terughoudender zijn geworden na de aanslagen, maar aan een verwachting voor het volgende kwartaal waagde hij zich niet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond