Deel dit artikel
-

Vertrouwelijke mail voor ministeries naar verkeerde ontvanger

Een Brabantse internetconsultant ontvangt al ruim een half jaar lang vertrouwelijke mail die bestemd is voor verscheidene ministeries. De man bezit een domeinnaam die verwantschap vertoont met die van diverse Nederlandse departementen. Den Haag lijkt zich nauwelijks te bekommeren om de gang van zaken.

De Roosendaalse internetconsultant Frans Hendrikx heeft het betreffende domein naar eigen zeggen sinds 1998 in handen. Nadat hij het in oktober 2001 heeft geactiveerd is een gestage stroom meer en minder vertrouwelijke mails in zijn inbox terechtgekomen. Tot nu toe gaat het om zo'n 140 berichten, bestemd voor bijna alle ministeries en de Belastingdienst. Hendrikx wil niet openbaar maken om welk domein het gaat "om erger te voorkomen, zoals hacken".

Omdat Hendrikx de berichten niet uitgebreid wil lezen, heeft hij geen overzicht over het belang van alle e-mails. Wel kan hij een paar voorbeelden van vertrouwelijke mails noemen. Zo ontving hij meerdere verslagen van Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland over de situatie daar, onder meer over voormalig Joegoslavië en Libanon. Ook kreeg hij vertrouwelijke mails van het bureau van Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie.

Hendrikx heeft al kort na het onvangen van de eerste mailtjes contact opgenomen met diverse ministeries. Zijn talloze e-mailtjes en telefoontjes maakten echter nauwelijks indruk op de beambten. Hendrikx: "Er werd ronduit armoedig gereageerd. Ik werd steeds doorverwezen naar anderen en ben uiteindelijk na veel heen- en weer gebel gestrand bij Jan Lintsen, Directeur Informatiebeleid bij Binnenlandse Zaken ."

Lintsen wist Hendrikx niets meer aan te bieden dan het voorstel de ontvangen mailtjes maar naar hem door te sturen. Hendrikx vindt dit geen fatsoenlijke oplossing. "Ze leggen het probleem bij mij neer. Ik wil die vertrouwelijke mail niet zomaar naar een ander adres doorzenden. Bovendien kost het me veel tijd en dus geld. Het domein is door de vloed van ongewenste mailtjes ook ongeschikt geworden voor commerciële exploitatie."

De internetconsultant heeft aan Lintsen gevraagd of Binnenlandse Zaken het domein "voor een schappelijke prijs" van hem wil kopen zodat zij er zelf weer controle over hebben. Lintsen weigerde dat. Hendrikx is vooral ontevreden over de afhandeling in Den Haag. "Ik heb als een verantwoord burger gehandeld en zij maken misbruik van mijn gevoel voor verantwoordelijkheid. Ze denken, ach die Hendrikx, die doet toch niks raars met die mailtjes en laten het maar zo."

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei desgevraagd "aan een oplossing te werken", maar wilde de zaak niet nader toelichten.

Deel dit bericht

5 Reacties

brandon

Och gut. Sinds 1998 al 140 mailtjes ontvangen, en daardoor is het niet meer te gebruiken (commercieel), maar voor een schappelijke prijs wil deze model burger de domainnaam wel overdragen. Is dat dan niet commercieel? En is dat niet het eigenlijke doel dat hij in 1998, op de piek van de internethype voor ogen had?

jules ernst

Het is duidelijk, op de website van deze firma staat: Business On The Internet oftewel men denkt rijk te worden met de verkoop van internet(adressen). Da's ook een E-commerce en ondernemingsstrategie.

Peter Graafland

140 e-mails sinds oktober 2001 (toen het domein werd geactiveerd), dat is toch bijna 20 per maand. Voor de rest ben ik het wel eens met Brandon over de vraag waarvoor mijnheer Hendrikx dit domein in eerste instantie heeft geregistreerd. Overkopen voor een "schappelijke" prijs lijkt vrij logisch.

Rogier Bakx

Hij heeft sinds 1998 een domain. Dat hij niet commercieel gebruikt. Met de naam van die aan een overheidsinstantie doet denken. Denk dat hij het eerst wilde verkopen maar dat dat niet lukte. Toen kwamen de mailtjes en vond hij het gewoon leuk om in de media te komen! Anders had hij het domain toch al laten verlopen.

M

Reageerders weten kennelijk niet wie Frans Hendrikx is, anders hadden ze het schappelijke prijsje wel in perspectief kunnen plaatsen. Hij is sinds 1987 actief in ICT, medeoprichter van Wirehub! en oud topman (CEO) van ViaNetworks. Een echte ondernemer, geen bullshit-domeinenkaper.Zie eerst maar eens dat jullie het zover schoppen jongens, voor je commentaar levert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond