Deel dit artikel
-

“Verwerken van informatie kan productiever”

"Per werkweek, per werknemer, kan een dag gewonnen worden." Dat concludeert Nipo in een onderzoek onder ruim duizend 'informatiewerkers', uitgevoerd in opdracht van Microsoft.

Informatiewerkers doen veel onzinnig werk. Vooral het verstrekken van informatie kan beter en gemakkelijker, blijkt uit het onderzoek van Nipo . Nog steeds worden digitaal beschikbare gegevens overgetypt of uit meerdere bronnen zelf bij elkaar gebracht. Een van de onderzoekers, Adriaan Eecen: "Het is zelfs in mijn eigen werk zo. Ik moet soms gegevens achterhalen, die gewoon in het systeem beschikbaar zouden moeten zijn."

Het onderzoeksbureau ondervroeg in opdracht van Microsoft 1085 informatiewerkers uit de bouw, detailhandel en de financiële en zakelijk dienstverlening. Die groep vertegenwoordigt 2,86 miljoen werknemers, aldus Nipo.

Volgens Eecen toont het onderzoek vooral aan dat het verwerken van informatie inderdaad een toenemende arbeidstaak is. "Ik verwachtte een groot verschil tussen handarbeiders en kantoorwerkers, maar in alle sectoren neemt de tijd toe die men bezig is met het verwerken van informatie."

Deel dit bericht

3 Reacties

Alexander van Slooten

De gehanteerde benaming van Eecen is vewarrend. Informatie is het eindproduct van gegevensverwerking. Het zijn onze hersenen die gegevens omzetten in informatie. De verwerking van gegevens kost tijd. Informatie is enkel de betekenis die een persoon aan die gegevens toekent.

P Kin

Ik denk dat je nog een stap verder moet gaan. Onze hersenen zetten informatie om in kennis. Natuurlijk verwerken onze hersens gegevens maar veelal zijn er voldoende (technische)hulpmiddelen voorhanden die grote bergen gegevens omzetten in informatie zodat wij als mensen onze hersenen aan het werk kunnen zetten om van die informatie kennis te maken. Juist daar liggen kansen. Dus het zijn zijn zeker niet alleen onze hersenen die van gegevens informatie maken. Integendeel zelfs.

B.

Natuurlijk wil Microsoft horen dat er inefficient met informatie/gegevens/kennis (het maakt niet uit wat het is) wordt omgesprongen. Wanneer je als onderneming zo efficient mogelijk met informatie/gegevens/kennis om wilt gaan dient er een verandering te komen in de manier van werken. Dat heeft een heleboel tijd nodig, de software bestaat al, de acceptatie van de werknemers komt eraan. Ik denk dat ik de krantenkop van over 20 jaar ook al kan voorspellen. Verwerking van informatie kan efficienter; per werknemer per werkweek kunnen 4 dagen gewonnen worden door een computer het werk te laten doen….. Gr. B.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond