Deel dit artikel
-

Verzet tegen hoge commissies Takeaway-bezorger 10bis

Honderden restaurants in Israël zijn in het geweer gekomen tegen 10bis, de maaltijdbezorger die door Takeaway wordt overgenomen. Zij maken bezwaar tegen de in hun ogen torenhoge commissies.

Restaurants als Benedict, Landwer, Keton, M2R en Japanika hebben de krachten gebundeld met kleine cafés in Tel Aviv en andere steden in Israël om een vuist te kunnen maken.

De markt voor maaltijdbezorgers in Israël wordt gedomineerd door 10bis en Cibus: in feite een duopolie. Deze partijen rekenen gemiddeld 6 procent commissie plus 7,2 procent BTW over elke bestelde maaltijd en soms komen daar nog extra kosten bovenop.

10bis en Cibus concentreren zich vooral op de markt voor zakelijke lunches. Veel bedrijven maken daar gebruik van om te voorkomen dat kantoorwerkers vast komen te zitten in het verkeer rond lunchtijd.

Restaurants zijn de laatste jaren echter geconfronteerd met sterk gestegen kosten. Zo is het wettelijke minimum loon sterk omhoog gegaan, evenals de belasting voor buitenlandse werknemers. De maaltijdbezorgers hebben hun tarieven echter niet willen aanpassen.

Ook in Nederland is de laatste tijd nogal wat verzet gekomen tegen de tarieven van Takeaway. De overname van 10bis moet overigens nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond