Deel dit artikel
-

“Via XoloX willen we ervaring opdoen met grid computing”

Eind augustus werd de gratis 'peer-to-peer file sharing' applicatie XoloX gelanceerd als 'most advanced' en 'easiest to use'. Gebruikmakend van het Gnutella-netwerk, richten de Nederlandse makers zich op de oude gebruikers van Napster.

Die overtreffende trappen, is dat niet wat overdreven?

"Dat is 'the American way'. Het gaat er om dat zoveel mogelijk mensen je software gaan uitproberen en dat is hoe het peer-to-peer file-sharingwereldje zich profileert. Het is niet sterk overdreven. We hebben de intentie te scoren op 'ease of use' en veel instellingen geautomatiseerd. Daarvoor gebruiken we onderwater wel de meest geavanceerde techniek. Bovendien maakt XoloX geen gebruik van spyware-programma's voor marketingdoeleinden, iets waar de gemeenschap nogal huiverig voor is, en bestaat de mogelijkheid een kinderslot in te stellen."

Een kinderslot, is dát dan niet wat overdreven?

"Gebruikersgemak is waar Napster zijn succes aan te danken had en dat willen wij qua techniek niet alleen evenaren, maar overtreffen. Dan moet je de software voor iedereen zo geschikt mogelijk maken. Dat het lastig zal worden het aantal gebruikers van Napster te evenaren, lijkt me duidelijk, maar we maken wel gebruik van een testpanel, om ervoor te zorgen dat XoloX 'leek-proof' is. Overigens is niet iedereen te spreken over ons, want er zijn doorgewinterde file-sharers die elk klein detail zelf willen kunnen instellen. We denken er daarom over ook een professionele configuratie op te zetten."

Ander punt van kritiek is dat de applicatie alleen geschikt is voor mensen met een snelle verbinding.

"Dat klopt. Wat de modemgebruikers betreft spelen we in op de verwachting dat velen snel zullen overstappen op breedband. Al blijven de Verenigde Staten een probleem, omdat modemgebruikers daar lokaal gratis kunnen inbellen. Om deze groep beter van dienst te zijn en tegelijkertijd te voorkomen dat er 'bottlenecks' in het netwerk ontstaan, zijn we bezig het programma dusdanig intelligent te maken dat het modemgebruikers van snelle internetters onderscheidt. Wat betreft onze site, die werd gewoon volledig onder de voet gelopen."

Het Nederlandse XoloX is dus een succes?

"We hadden niet verwacht dat mensen XoloX zo snel zouden oppikken. Direct kregen we honderden reacties en werden we besproken op de peer-to-peer file-sharing portal Zeropaid.com. In een week hadden we vierduizend unieke bezoekers per dag en na anderhalve week was XoloX zo'n achtduizend keer gedownload. Terwijl we alleen een persbericht hadden rondgestuurd en de downloadportals Winsite.com en Gnutelliums.com als distributiekanalen hebben. Dat bewijst weer eens dat een programma zich op internet zelf moet verkopen."

Waar moet dit alles tot leiden?

"Direct verdienen we niets aan XoloX, maar we maken relatief weinig kosten. Om te beginnen hebben we geen financiering nodig gehad, omdat we alles in huis bij ons moederbedrijf Beerenboot IT konden ontwikkelen. Daarnaast hebben we ons aangesloten op het licentievrije Gnutella-netwerk, waarmee onze gebruikers meteen toegang hebben tot de bestaande inhoud van andere clients als BearShare en LimeWire. Het belangrijkste is dat we via XoloX ervaring willen opdoen met grid computing (het bundelen van de computerkracht van individuele pc's ? NA). In ruil voor de gratis peer-to-peer file-sharing applicatie gaan we onze gebruikers vragen de ongebruikte rekenkracht van hun computer beschikbaar te stellen. Naast een idealistische drang is dat vooral waar we heen willen en ons geld op den duur mee willen verdienen. Met het bouwen van een supercomputer en die capaciteit dan aanbieden aan onderzoeksinstituten of grote organisaties."

Het doel heiligt de middelen?

"Die discussie is toch nog niet uitgekristalliseerd? Er zijn onderzoeken die zeggen dat de verkoop van cd's door peer-to-peer file-sharing juist toeneemt. Bovendien is het Gnutella-netwerk in tegenstelling tot Napster, dat functioneerde op basis van enkele centrale servers, gedecentraliseerd en daardoor minder kwetsbaar, zowel technisch als juridisch. Wij beheren zelf niets. Ik zeg altijd: wij bieden slechts het keukengerei, wat iemand met het aardappelschilmesje doet, moet hij zelf weten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond