Virtuele dozenschuivers

Atcostplus won een prijs voor logistiek, terwijl het bedrijf er alles aan doet om logistiek tot een minimum te reduceren. Ironisch, dat vindt ook commercieel directeur André Maljaars.
Atcostplus stelt zich ten doel om enkele schakels uit de logistiek-keten te verwijderen. Officieel begon het bedrijf 2000, maar het bedrijf had er al een lange geschiedenis binnen moederbedrijf Computer Services Solution Holding (CSS) op zitten. In 1999 werd het plan voor Atcostplus uitgewerkt, waarmee CSS een verzelfstandigd onderdeel wilde opzetten dat als een 'virtueel warehouse' de handel in hardware zou afhandelen.
Beursgenoteerd CSS is een bedrijf dat ict-oplossingen biedt voor kleine en middelgrote bedrijven. Diensten die CSS aanbiedt bestaan onder andere uit advies, beheer en implementatie, maar ook uit systemen (software en hardware). Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van ruim 196 miljoen euro. De winst per aandeel steeg van 0,84 tot 1,05 euro. De nettowinst steeg met veertig procent tot ruim negentien miljoen euro.
De voorloper van Atcostplus was actief binnen CSS en regelde de hardwareverkoop. Een hoge omzet en lage marges waren en zijn het kenmerk hiervan. "Verder bestaat er de angst om voorraden aan te leggen", zegt André Maljaars, die daarmee verwijst naar de prijsrisico's en de margedruk die er binnen hardware bestaat.
Rechtstreeks
Atcostplus moest ervoor zorgen dat er geen producten van de toeleveranciers naar CSS werden gesleept, en vandaaruit weer naar de klant van CSS. Via een gesloten portal op internet kunnen klanten en verkopers van CSS nu rechtstreeks in de magazijnen van de toeleveranciers kijken en bestellen. Het 'virtuele dozenschuiven', zoals het weleens minder vriendelijk wordt genoemd, wordt mogelijk gemaakt door de technologie van MySap.com, ook Commerce One is bij de opzet betrokken. Behalve dit bestellen, factureren en zorgen voor de verzending, is Atcostplus ook verantwoordelijk voor het it beheer. De portal – en het achterliggende bedrijf met 150 medewerkers – heeft daardoor ook een functie binnen de backoffice van de klanten.
Juryvoorzitter Prof. Dr. Hugo B. Roos van de Logistiekprijs 2000 verwoordde het als volgt: "Atcostplus heeft de eigen fysieke logistieke functie teruggebracht tot een minimum. Zonder daarbij de commerciële controle te verliezen. Men heeft gekozen voor het volledig virtuele 'warehouse'. Met alle risico's van dien. (…) Er is sprake van controle op de logistieke functie doch geen uitvoering ervan. Deze combinatie is vernieuwend en gedurfd."
Commissie
Uiteraard dient het "vernieuwende en gedurfde" concept wel geld op te leveren. Nu is alleen CSS klant, maar er wordt onderhandeld met nieuwe opdrachtgevers. "CSS is van plan het aandeel van 49 procent dat ze in Atcostplus hebben te verwateren", zegt Maljaars. Andere aandeelhouders zijn de drie directeuren van Atcostplus en NMB Heller. Het verwateren van het aandeel zal duidelijker maken dat Atcostplus een zelfstandig bedrijf is.
Wat levert het Atcostplus en de klanten op? Maljaars: "We hanteren nu een commissie die CSS doorberekent aan de klant. Met de inkomsten die we daaruit halen zijn we winstgevend." Cijfers over omzet en winst wil Maljaars niet geven. In het januari-nummer van Inkoop & Logistiek wordt een bedrag genoemd van 500 miljoen gulden omzet per jaar. Eerder gaf Jos Houben, mede-oprichter van Atcostplus, aan dat een omzet van tien miljard gulden reëel wordt. Maljaars zegt dat het in de markt waarin Atcostplus actief is "heel weinig moeite kost om 100 miljoen extra omzet te krijgen".
Voor klant CSS levert het werk van Atcostplus een grote besparing op. Hoe groot die besparing precies is wil Atcostplus niet vertellen, omdat de informatie als koersgevoelig wordt gezien. Als er dergelijke omzetten worden bewerkstelligd, dan lijkt het een interessante markt te worden voor de partnerbedrijven zelf, ook al is de marge dan gering. Maljaars: "We zorgen wel dat we marktconform zullen werken. Bovendien zijn de investeringen in dergelijke platformen erg groot." Waar Atcostplus nu wel werk van probeert te maken is het verbreden van de klantenkring. Maljaars: "Mogelijkerwijs komt de transactiefee in de toekomst onder druk te staan. We studeren daarom ook al op mogelijkheden voor uitgebreide, aanvullende financiële services."
Ook fabrikanten willen direct contact zoeken met de gebruikers van hun producten, weet Maljaars. "Via internet kunnen ze direct contact zoeken met de eindgebruiker, zonder dat ze er zelf allerlei backroomactiviteiten voor hoeven uit te voeren."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond