Deel dit artikel
-

Virtuele sporten steeds professioneler

Organisator van sportwedstrijden Digital World Cup (DWC) organiseert een online golftoernooi genaamd Pro 18 Online Tour, waarvan de hoofdprijs honderdduizend dollar bedraagt. Dergelijke bedragen waren voorheen alleen in de wereld van de 'echte' offline sport te verdienen en zullen dan ook een stimulans zijn voor virtuele sporters om zich te professionaliseren. DWC zelf zegt een model te hebben ontwikkeld dat een relatief lage kapitaalinvestering vereist om binnen korte tijd winstgevend te worden.

Het in Canada gevestigde DWC verdient het prijzengeld weer terug door sponsoring en door alle deelnemers een deelnamebedrag te laten betalen, een zogenoemde 'pay for play' heffing. Ook spelers die alleen maar een online oefenwedstrijd willen spelen moeten daarvoor betalen. Daarnaast ziet het bedrijf mogelijkheden in gokken op de uitslagen, getuige een beginselverklaring op de golfsite

De online golfstrijd is gebaseerd op het pc-spel Pro 18: World Golf Tour, dat oorspronkelijk door gamesuitgever Psygnosis werd uitgegeven. DWC heeft er de wereldwijde internet-licentie voor aangeschaft en samen met spelontwikkelaar Poptronik Entertainment een internet-versie ontwikkeld.
DWC is ervan overtuigd dat het een succes gaat worden omdat het bedrijf doet "wat economie goeroe's altijd aanbevelen: traditionele mogelijkheden combineren met moderne technologie, dat resulteert in een winnende strategie. " DWC verwacht dat de online gamesmarkt over een paar jaar 1,1 miljard dollar waard zal zijn.

Het toernooi gaat in de herfst van dit jaar van start. De voorrondes zullen een maand lang duren, waarna de winnaars tegen elkaar moeten spelen om het prijzengeld. Michael Levine, ceo van Digital World Cup, zegt dat het bedrijf juist de onderhandelingen heeft afgerond over het licenseren van een hele serie sportgames van Psygnosis. Deze zullen allen geschikt worden gemaakt voor toernooien op internet, maar om welke titels het precies gaat wil het bedrijf nog niet openbaren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Sjors Pals

Niet alleen dit soort spellen zullen steeds proffesioneler worden maar ook de first person shooters, spellen als quake, counterstrike en Unreal Tournament worden steeds proffesioneler, met name de CPL probeert dit in goede banen te leiden. In europa zijn er al diverse proffesionele teams die door middel van sponsorship fulltime kunnen trainen. In nederland zijn er nog nauwelijks full profs al zal dit binnen 6 a 12 maanden snel veranderen. Ook de ontwikkeling van goede 'spectator' Tools die het mogelijk maken het spel ook aan toeschouwers te tonen is essentieel. Dit beseffen ook de game makers die dit soort iniatieven nu ook officieel gaan ondersteunen. Ik schat dat er binnen 2 jaar minimaal 50-100 fullprofs in nederland zullen zijn en een duizendtal wereldwijd. Meer interesse? Check dan deze sites ook: {Clanbase; http://www.clanbase.com } en {The Cyberathlete Professional League; http://www.thecpl.com }.

Andre van Brussel

DWC zelf zegt een model te hebben ontwikkeld ….. pay for play. Niets nieuws onder de zon: zo werkt immers ook elke lotery. En als ik denk aan een potje kaarten in het casino: inderdaad Pay for play. Deze partij kan zo weggevaagd worden als Sony of Nintendo (met een grote installed base) dit via haar kastjes volgens het zelfde model gaat aanbieden. Eerst natuurlijk gratis net als Microsoft, en als iedereen is overgestapt er geld voor vragen. En Microsoft zelf heeft ook nog grootse X-box plannen, uiteraard gekoppeld aan internet. De game-markt is booming, maar niet voor deze partij gok ik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond