Deel dit artikel
-

Virtuele Van Gogh lokt bezoekers

Zeventig hoofdwerken en ruim honderd schetsen van Vincent van Gogh zijn op het web te zien. Het IJslandse OZ maakte voor het Van Goghmuseum een op het 3D-spel Quake gelijkende virtuele tour, waarmee bezoekers over de eerste verdieping van het museum kunnen lopen. Melanie Verhoeven, sitemanager van het museum, is heel blij met de tour: "Voordat we de tour hadden, kregen we ongeveer zeshonderd bezoekers per dag, nu zijn dat er twaalfhonderd. De reacties zijn over het algemeen erg goed."

Maarre, Mac-gebruikers kunnen er niet bij? "Eh nee, die klacht horen wij ook, maar we hebben wel een reden daarvoor. Het zou tonnen kosten om de tour om te bouwen, en slechts drie procent van de internetters is Mac-gebruiker, dus."

Het museumbezoek lijdt niet onder de site? "Nee hoor, dat verwachten we ook niet. Mensen gebruiken de tour wel om zich voor te bereiden, en Amerikanen die hier maar één keer geweest zijn, komen nog wel eens om hun favoriete schilderij te bekijken. Maar de live-ervaring is niet te vervangen."

Het museum is uitbreiding van de tour aan het voorbereiden. Verhoeven: "We laten nu alleen de eerste verdieping zien, maar we hebben ook nog afdelingen met tijdgenoten, en een depot natuurlijk. Dat leent zich ook voor een tour." E

Van Gogh Museum

Deel dit bericht

6 Reacties

Jan Derk

Weer een voorbeeld van hoe het niet moet. Een 3D virtuele tour zou een goede aanvulling op de site kunnen zijn. Maar eerst moet je een naam en email adres opgeven. Wat wil het van Gogh met mijn email adres? Toch niet spammen hoop ik.Vervolgens moet je even een 7,8 MB plugin downloaden. Sorry geen plugin, want hij installeert zichzelf niet. Je moet hem op je harde schijf saven en vervolgens opzoeken en dan installleren. Daarna kun je weer terug naar het museum. Dat lijkt mij het moment dat 99% van alle bezoekers allang zijn afgehaakt. En zonder Windows ben je niet gewenst.

Chief

Jeetje wat een hoop werk zeg…..tssss. Vertel jij maar eens even hoe het wel moet.En dan graag in 3 regels met maximaal 250 karakters anders moet ik het nog helemaal gaan lezen ook.

Jan Derk

Het merendeel van de bezoekers is nog steeds afhankelijk van een modem. Weinigen zullen bereid zijn om tientallen minuten lang een apart programma te downloaden en daarna te installeren.Verder is het gebruik van 3D technologie zeer twijfelachtig. Doet het goed in presentaties voor onervaren gebruikers, maar is meestal veel slechter om te navigeren. Het gebruik van "Bleeding-edge technology" staat op 2 in the <a href=" http://www.useit.com/alertbox/990502.html">Top 10 Most Frequently Made Mistakes</a> van Jacob Nielsen. Sorry dat het meer dan 3 regels waren.

Roel

Ik denk ook niet dat het voor iedere bezoeker bedoeld is, maar voor de echte liefhebber die er wel wat voor over heeft deze (fantastisch opgezette) applicatie te laten draaien. Heb je het geprobeerd? Het is namelijk wel echt erg indrukwekkend. Ook de kwaliteit van het inzoomen en ook het doorlopen van de ruimtes is een leuke ervaring. Als je dan ook nog eens kunt chatten met andere liefhebbers die er ook "rondlopen", heb je wel de indruk dat er goed over is nagedacht.

Jan Derk

Roel,Nee ik had de eerste keer de installatie niet afgemaakt. Na jouw aanbeveling toch maar eens de tijd geinvesteerd om de boel geheel te downloaden en installeren. Je hebt gelijk. Vanuit een technisch standpunt gezien: Zeer mooi gedaan.Het probleem blijft echter dat bij dit soort 3D applicaties de usability zeer slecht is. De meeste bezoekers komen voor de van Gogh schilderijen en niet voor technische gimmicks. Zij zullen, als ze de 3D versie al installeren, daarna gewoon weer gebruik maken van de 2D navigatie, omdat die zoveel efficienter is. Doet mij een beetje denken aan dynamic gifs in 1996 en Flash introductieschermen van vorig jaar. Ziet er in het begin leuk uit, maar is vanuit gebruikers oogpunt zeer slecht. Maar ik ben mij ervan bewust dat meningen op dit gebied uiteenlopen.

Roel

Dat is juist mijn punt. Usability is niet altijd voor iedereen het belangrijkste punt. Soms wil men meer moeite doen en dus inleveren op tijd en gemak als daar iets leuks, moois of beters tegenover staat. De Flash intro's worden je opgedrongen. Het downloaden van deze applicatie is een keuze die je maakt. Een alternatief is bovendien aanwezig. Bovendien bewijzen de bezoekersaantallen ook nog eens dat het gewaardeerd wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond