Deel dit artikel
-

VN zoekt meningen over ethiek AI

De UNESCO, VN-onderdeel voor onderwijs, cultuur en wetenschap houdt een online consultatie over ethiek bij kunstmatige intelligentie. Wanneer doet zelflerende techniek goed en wanneer wordt dat kwaad? Dat willen de onderzoekers naar voren brengen.

Belanghebbenden kunnen komende twee weken hun visie geven op de eerste ruwe publieke versie van een document dat een internationale richtlijn wordt. Particulieren, publieke en commerciële instanties worden daartoe opgeroepen door UNESCO. Een groep van 24 experts stelde publiceerde vorige week daartoe dit werkdocument.

De organisatie schrijft: “Er is een urgente noodzaak voor een internationaal ethisch instrument bij kunstmatige intelligentie dat ervoor zorgt dat ethische, sociale en politieke onderwerpen goed kunnen worden in rustige maar ook in uitzonderlijke tijden.”

De opstellers van het eerste document zien kunstmatige intelligentie als techniek om mensen te ondersteunen in wat ze doen. AI’s zijn geen autonome systemen, want volgens het werkdocument moet er altijd een ethisch en juridisch eindverantwoordelijk mens of instantie aanwijsbaar zijn.

Het definitieve werkdocument wordt in november 2021 gepresenteerd voor invoering aan het internationale publiek.

Foto: UNESCO (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond