Deel dit artikel
-

Vodafone introduceert mobiele portemonnee

Vodafone brengt vandaag met VISA een mobiele betaaldienst uit. Iedere mobiele beller, ook niet-klanten van het bedrijf, kunnen met hun telefoon betalingen verrichten bij fysieke winkels en onderling.

Daartoe brengen de twee bedrijven, als onderdeel van een internationale uitrol, vandaag een nieuwe app op de markt. Deze zogeheten Smartpass fungeert als het ware als een prepaid creditcard. Gebruikers downloaden de app, zetten er een x-bedrag op en hoeven vervolgens enkel hun telefoon langs een betaalterminal te vegen om te betalen.

Een voorwaarde is wel dat zowel de telefoon als de terminal de draadloze NFC-technologie ondersteunen. De iPhone, bijvoorbeeld, doet dat niet. Daarom worden er NFC-stickers op de markt gebracht voor op die toestellen.

Naar schatting zo’n dertigduizend kassa’s in Nederland kunnen al overweg met deze vorm van contactloos betalen. Dat zijn bijvoorbeeld de winkels op de NS-stations maar ook retailketens als IKEA. Tegen het einde van 2014 zal het aantal NFC-terminals zijn verdubbeld, wat neerkomt op een penetratiegraad van een kwart van alle kassa’s.

De Smartpass wordt een van de digitale kaarten die klanten van Vodafone in hun zogeheten mWallet kunnen steken. Dat is een mobiele portefeuille. Die bevat op termijn niet enkel de betaalkaart die vandaag wordt uitgebracht, maar kan even zo goed spaarkaarten en OV-vervoersbewijzen bevatten. Vodafone is daarover nu in gesprek met verscheidene nationale marktpartijen.

De internationale visie achter de introductie van de mWallet, ook vandaag, is dat over vijf jaar de fysieke portefeuille kan worden vervangen door de mobiele telefoon.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond