VOIP geen killer app voor hot spots

Internet telefonie wordt maar een ’kleine krent in de pap’ voor aanbieders van wifi verbindingen via hotspots. Dat vertelden vertegenwoordigers van onder meer Siemens en KPN gisteren op de Hotspot Event in Amsterdam, een congres over wifi-gebruik.
Internet telefonie of voip (voice over ip) wordt gezien als een potentiële concurrent voor UMTS/GPRS diensten als spraak via een netwerk van wifi basisstations wordt aangeboden. Zo’n netwerk is vergelijkbaar met de Greenpoint dienst die KPN Telecom tot 1998 aanbood, toen gebruikers goedkoop bij benzinestations, NS stations of de McDonald’s konden bellen.
Maar volgens Pieter van Hoogstraten van Mobilander gaat het bij telefonie vooral om betrouwbaarheid, die met voip nog lang niet geboden kan worden. Ook Jan Wildeboer van KPN ziet voip niet als concurrentie voor het mobiele netwerk. “De discussie over Wifi versus het mobiele netwerk is zinloos. Een gebruiker is in principe niet geïnteresseerd in het netwerk dat hij gebruikt.”
Ook Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van het HubHop netwerk dat vorig jaar door KPN is overgenomen, ziet voip niet als de killer app voor hot spots. “Locatiegebonden diensten zijn veel belangrijker, en op dit worden hotspots hoofdzakelijk gebruikt voor e-mail verkeer”.
Jaap van Till van Stratix denkt dat hot spots zich vooralsnog hoofdzakelijk lenen voor beperkt internetgebruik. “Je gaat geen grote bestanden downloaden, want aan het gebruik zit meestal een datalimiet.” Van Till denkt wel dat VoiP in de toekomst belangrijk zou kunnen worden. “Het is een vorm van datacompressie die ook al in het huidige spraakverkeer wordt toegepast, maar op een pc veel beter werkt. Met een applicatie als Skype heb je eigenlijk al een complete telefooncentrale.”
Op de Hotspot Event bleek nog eens dat de nadruk nu vooral ligt op het uitbreiden van de infrastructuur. KPN maakt volgende week bekend hoe het zijn HubHop netwerk onder de aandacht wil gaan brengen. In de wandelgangen ging gisteren al het gerucht dat het bedrijf geïntegreerde gprs/wifi abonnementen wil aanbieden.
Jelle van Luipen van railbeheerder ProRail legde uit dat zijn bedrijf de komende maanden testen gaat doen met het ‘bestralen’ van treinen met wifi-signalen via sterke zender/ontvangers langs de rails. Over een afstand van 650 meter kan volgens Van Luipen nog een sterk signaal worden ontvangen. Met Volker Stevin Rail & Traffic is daarvoor al een stukje spoor gereserveerd. Van Luipen benadrukt dat het Prorail vooral gaat om betere communicatiemiddelen voor onderhoudsmonteurs die bij werkzaamheden even de juiste papieren kunnen downloaden.
Het aanbieden van wifi in de trein is op dit moment niet meer dan een optie. “Wij gaan niet over het commerciële beleid van NS Reizigers.’ zegt Van Luipen. “Wel kunnen we aan het einde van eind jaar zeggen of het technisch kan.”
ProRail heeft voor een andere oplossing gekozen dan veel andere vervoerders in Europa, die veelal draadloos internet via de satelliet aanbieden. Nadeel is dat dan in iedere trein diverse zender ontvangers gebouwd moeten worden. “Dat is kostbaar en willen we vermijden,” zegt Van Luipen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Tim
Laat alles maar lekker doorgroeien hoe meer diensten worden gebundeld hoe leuker het wordt het gaat immers om het netwerk wat kpn ook terecht zegt dat is belangerijk de rest is bijzaak.