Deel dit artikel
-

Volgend jaar digitale radio in Nederland

Begin volgend jaar begint de publieke omroep met de uitrol van digitale etherradio. Nederland loopt daarmee een aantal jaren achter bij de rest van Europa. "Nederland is een zwarte vlek in West Europa", zegt Hans Bakhuizen, senior beleidsadviseur bij NOS Publieke Omroepen. Al in juli 1995 zijn in Europees verband frequenties gereserveerd voor digitale radio, maar tot kort geleden heeft de Nederlandse overheid verzuimd vergunningen voor die frequenties te verstrekken.

Hans Bakhuizen was als secretaris van het Nederlandse DAB (Digital Audio Broadcasting) Platform vanaf 1995 betrokken bij een proef waarbij Radio 2 and 3, Sky Radio, Veronica, Radio 10 FM en Arrow Classic Rock in het westen van het land digitaal uitzonden. Toen overheidsbeleid uitbleef ging in oktober 2000 de stekker eruit. Op 20 september heeft de ministerraad alsnog besloten de publieke omroep een vergunning voor digitale radio te geven. Vanaf begin volgend jaar zijn de uitzendingen in de Randstad te ontvangen. De dekking moet uitbreiden tot veertig procent van Nederland voor zomer 2003.

Hans Bakhuizen vindt het belangrijk dat de overheid snel met beleid komt om ook frequenties voor commerciële omroepen beschikbaar te stellen. "Wij zijn de katalysator," zegt hij, "maar het moet wel navolging krijgen." Zo is het in Engeland ook gegaan. De BBC heeft daar de markt geopend. De prijs van digitale radio's zakte onlangs onder de psychologische grens van 100 pond. Via digitale radio kunnen behalve zeer hoge kwaliteit audio ook data zoals beeld en tekst worden verzonden. De meeste digitale radio's hebben dan ook displays.

Eind vorige week gaf de Amerikaanse toezichthouder FCC het groene licht voor digitale radio op het IBOC-systeem. iBiquity Digital, een bedrijf van de vijftien grootste radiozenders, begint dit najaar met uitzendingen in Chicago, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco en Seattle.
De Europese digitale radio gebruikt een ander systeem, Eureka 147, dat alom als technisch superieur vergeleken met IBOC wordt aangemerkt. IBOC zou in Amerika vooral de belangen van de gevestigde radiozenders dienen .

Deel dit bericht

2 Reacties

Pieter Hoens

Gelukkig heb ik via CanalDigital al jaren digitale radio via de satelliet. Dat werkt prima, dus zo'n zwarte vlek is Nederland nu ook weer niet.

L.U. Isteraar

…en Radio@Netscape, zit standaard in de browser, met meer dan 150 genre's, non-stop muziek. Gratis, mits je een always-on internet verbinding hebt natuurlijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond