Deel dit artikel
-

Vooral millennials slachtoffer cybercrime

Zeker 2,3 miljoen Nederlanders zijn het afgelopen jaar het slachtoffer geworden van cybercrime, zo blijkt uit het jaarlijkse Norton Cybersecurity Insights Report. In totaal werden 54 miljoen Europanen getroffen. Daaronder veel millennials.

Millennials zijn volgens Norton vaak slachtoffer van internetcriminaliteit. 30 procent van hen heeft aangegeven het afgelopen jaar in aanraking te zijn geweest met internetcriminaliteit. Nederlandse millennials vertonen volgens Norton zelfs ronduit nonchalante online beveiligingsgewoontes en zijn bereid wachtwoorden te delen die hun online veiligheid in gevaar brengen.

Goedgelovigheid en risicovol online gedrag zijn de belangrijkste oorzaken. Daarnaast zijn cybercriminelen de consument vaak een stap voor.

Europeanen zijn bijvoorbeeld nog steeds bereid te klikken op links van onbekende afzenders of e-mailbijlagen te openen die niet te vertrouwen zijn. Een kwart van de Nederlandse consumenten herkent een phishingaanval niet.

Hoewel phishingberichten al meer dan twee decennia bestaan, vinden mensen het nog steeds lastig om valse e-mails te herkennen. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan niet in staat te zijn om een phishingaanval te herkennen.

Deel dit bericht

1 Reacties

Dirk Geeraerts

Het is jammer om te moeten concluderen dat er nog zoveel burgers slachtoffer zijn van cybercrime. Meer voorlichting kan ervoor zorgen dat consumenten bijvoorbeeld niet meer in valse e-mails trappen.
De steeds groeiende digitalisering alsook het feit dat steeds meer devices op het internet zijn aangesloten, zijn extra redenen om je devices en je accounts goed te beveiligen. Een statisch wachtwoord bied je wat dat betreft niet voldoende veiligheid, ook al lijkt dat misschien zo. Een extra verificatie is altijd een goed idee, er zijn verschillende platformen die dit zelf al aanbieden. Maar ook de eigen oplettendheid kan worden beloond. Je eigen bank zal je bijvoorbeeld nooit om je gegevens vragen. Geef deze dan ook niet als iemand ernaar vraagt, dit is bij uitstek verdacht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond