Deel dit artikel
-

Voorlopig geen tekort IP-adressen

Door het lanceren van Internet Protocol Version 6 (IPv6) zijn er in een klap één miljard IP-adressen in het kwadraat bijgekomen. De bestaande versie had maar vier miljard adressen. Met de huidige groei zou dat binnen enkele jaren tot een tekort aan adressen leiden.

Het Internet Protocol werd in 1968 gelanceerd. De 12-cijferige adressen zijn nog niet op, maar voor technische verbeteringen als meer bandbreedte, betere beveiliging en snellere toegang is vernieuwing noodzakelijk. De nieuwe versie is 18 juli in gebruik genomen door de Internet Assigned Numbers
Authorithy ( IANA ) .

Met IPv6 zijn er genoeg adressen om elk stoplicht op aarde op Internet aan te sluiten. Het systeem is vier jaar getest. Dat de nieuwe versie is gelanceerd betekent echter niet dat de nieuwe adressen met meer cijfers nu al daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Daarvoor moet eerst de apparatuur worden aangepast. De huidige generatie routers en servers kan nog niet met de langere adressen overweg.

Volgens experts is het wel of niet lanceren van het nieuwe systeem noodzakelijk, ook al is de apparatuur nog niet geschikt. Het is de discussie van de kip en het ei: welke was er het eerst? Als de nieuwe adressen op een gegeven moment niet worden ingevoerd, dan wordt er ook nooit apparatuur voor gemaakt.

Het gaat zeker tien jaar duren voordat de overgang naar IPv6 is voltooid.

Commentaar:
Van deze verandering merkt de gemiddelde zakelijke en privé-gebruiker niets. Bij ISP's is dat echter anders. Zij moeten hun apparatuur aanpassen en vernieuwen. Dat zal echter weinig problemen opleveren: de wijzigingen hoeven niet acuut te worden ingevoerd. Dat geeft bedrijven de tijd om bij het
upgraden van de routers en servers over te stappen op het nieuwe systeem. Het blijkt dat de mensen die de IP-adressen toewijzen goed hebben nagedacht over de toekomst. Met deze nieuwe uitbreiding kan echt elk apparaat ter wereld aan het net worden gehangen. Of het nuttig is, stoplichten en het web, dat moet nog blijken.

Bron: Wired

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond