Deel dit artikel
-

“Vorig jaar hoefden we de telefoon maar op te nemen voor een klus”

Rens Buchwaldt (Icon Medialab)

Icon Medialab maakte in het vierde kwartaal 6,6 miljoen euro verlies. Reden voor ceo Ulf Dahlsten om te vertrekken. De Nederlander Rens Buchwaldt (39), volgde hem op als interim-ceo. Buchwaldt studeerde aan Nijenrode, werkte onder meer bij ncr en werd in april 2000 Chief Financial Operations bij Icon Medialab.

Waarom is Ulf Dahlsten opgestapt?

"Hij had toezeggingen gedaan over de resultaten in het vierde kwartaal die niet gehaald zijn. Daar heeft hij in overleg met de Raad van Commissarissen zijn conclusies aan verbonden."

Wat trof u in april aan bij uw aanstelling als cfo?

"Een bedrijf met een hoge aandelenkoers en een organische groei van tweehonderd tot driehonderd procent op jaarbasis. Een bedrijf ook dat in het tweede kwartaal nog een operationele winst wist te boeken, maar dat die winst niet wist vast te houden in het derde en vierde kwartaal."

Hoe komt dat? Icon rekent toch gewoon uurtje-factuurtje?

"De kostengroei was in lijn met de omzetgroei. Maar de groei in de vraag naar e-services is snel verdwenen in de loop van 2000. Dan moet je ook de kostenstructuur aanpassen, en dat kost tijd. In het vierde kwartaal zijn er honderd gedwongen ontslagen gevallen, vooral op de afdelingen administratie en design en onder junior management consultants. Of er dit jaar nog meer ontslagen gaan vallen, kan ik nog niet zeggen. Nu zijn er nog 1900 man in dienst. Daarvan is tachtig procent 'billable', dat wil zeggen dat er een factuur voor hun werkzaamheden uitgestuurd kan worden aan de opdrachtgever. Dat is vergelijkbaar met andere bedrijven in de branche. We streven ernaar dat die groep 65 procent van haar uren in rekening brengt, dan draaien we break even. Dat is in het vierde kwartaal dus niet gelukt. Winst maken is de voornaamste doelstelling voor dit jaar."

E-services? Zijn jullie niet gewoon een webbouwer?

"Nee, we doen ook aan supply chain integratie, intranets enzovoort. We werken vaker voor grote bedrijven als Siemens en Motorola. We gaan steeds dieper de organisatie van de opdrachtgever in en doen projecten waarbij we ook te maken krijgen met bestaande it-systemen. Dat maakt het ingewikkelder, want voor dotcoms bouwden we vaak standalone toepassingen."

Dus Icon neemt meer ervaren technici in dienst en minder account directors?

"Nou nee, want het sales-traject voor projecten bij grote bedrijven is ingewikkelder dan bij dotcoms. Bovendien duurt het bij die bedrijven gemiddeld twee maanden om een opdracht binnen te halen. Vorig jaar hoefden we de telefoon maar op te nemen en we hadden weer een klus. Dotcoms die net een financiële injectie hadden gekregen, beslisten altijd binnen een paar weken over de bouw van een site."

Lijkt Icon tegenwoordig meer op een gewone it-dienstverlener?

"Ik zou zeggen van niet. We bewegen wel die kant op, maar wat ons onderscheidt van bedrijven als Cap Gemini en Accenture is het accent op design. Dat stemmen we heel erg op de gebruikers af in het kader van de human computer interaction."

Icon heeft een voorziening van 4,4 miljoen euro getroffen voor 'niet inbare omzet bij dotcoms'. Welke dotcoms betrof dat?

"Dat waren projecten bij kleinere dotcoms. Ik kan er niet veel over zeggen omdat we nog in onderhandeling zijn met een aantal. LetsBuyIt hoorde daar ook bij, ja."

Veel Zweedse internetbedrijven zijn failliet. Is er een Zweeds probleem?

"In de VS en Zweden waren de meeste internetbedrijven te vinden. Het feit dat ze vooropliepen betekent dat ze nu harder achteruitgeslagen worden. Je ziet dat dezelfde mensen die eerst erg werden opgehemeld in de Zweedse media nu hard worden neergeknuppeld."

Is het nog wel leuk om te werken in de internetindustrie?

"Ja. Ik denk dat de markt er niet zo slecht voorstaat als men doet voorkomen. De vraag naar internettoepassingen is structureel. Kijk naar een bedrijf als Siemens dat onlangs nog een enorm bedrag heeft gereserveerd om het hele bedrijf web enabled te maken. De dotcoms hadden mooie ideeën, maar opereerden buiten de bestaande economische structuur. De uitdaging is nu om binnen bestaande industrieën het internet toe te passen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond