Deel dit artikel
-

VS blijft innovatieland, maar andere landen blijven niet ver achter

Bestuurders van grote ondernemingen zien de Verenigde Staten wereldwijd als de belangrijkste motor voor technologische innovatie. De Verenigde Staten worden gevolgd door China, India en Japan, zo blijkt uit het jaarlijkse internationale onderzoek Global Technology Innovation Hubs van KPMG onder bijna 800 bestuurders.

Hoewel de ondernemingen Silicon Valley nog steeds zien als het belangrijke bolwerk van technologische vernieuwing, zijn Shanghai, Tokyo, Londen en New York sterk aan het opkomen.

Tussen China en de Verenigde Staten ziet KPMG hierbij bovendien een hevig gevecht om de beste ideeën en het leiderschap. Steeds meer Chinese tech-reuzen betreden de Amerikaanse markt in de veronderstelling dat ze voet aan de grond moeten hebben in de Verenigde Staten om maximale groei te kunnen realiseren.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de ondernemingen een steeds grotere geografische spreiding verwachten in de ontwikkeling van technologische vernieuwing. In de Verenigde Staten zien de bedrijven naast Silicon Valley bijvoorbeeld Boston, Chicago, Houston, Seattle en Texas opkomen. In China zijn dat met name Shanghai, Peking en Tokio.

Ook hebben de bedrijven hoge verwachtingen van Seoel, Tel Aviv, Bangalore en Berlijn.

Van belang zijn vooral de investeringen die door bedrijven worden gedaan en de kwaliteit van de infrastructuur. Bovendien moet sprake zijn van een aantal aansprekende voorbeelden van andere techbedrijven.

Wereldwijd zien de onderzochte ondernemingen Google in toenemende mate als het toonbeeld van technologische innovatie, op ruime afstand gevolgd door Apple, Microsoft en Tesla. Eén op de vier ondernemingen ziet Elon Musk (Tesla, SpaceX) als de belangrijkste visionair op het gebied van technlogische innovatie. Zijn ideeën en doorbraken op het gebied van transport, ruimteonderzoek en kunstmatige intelligentie zijn volgens de bedrijven baanbrekend. Musk wordt gevolgd door Sundar Pichai (Google) en Mark Zuckerberg (Facebook).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond