Deel dit artikel
-

VS reserveren 900 miljoen voor beveiliging

De Amerikaanse regering trekt de komende vijf jaar ruim 900 miljoen dollar uit voor het beveiligen van de technische infrastructuur, het jaarbudget wordt daarmee verviervoudigd. Bush ondertekende een wet waarin dit bevolen wordt, de maatregel is gericht tegen hackers en terroristen.

De Cyber Security Research and Development Act stimuleert met name onderzoek naar het verbeteren van de beveiliging. Er worden twee onderzoekscentra opgezet bij de National Science Foundation (NSF) en de National Institute of Standards and Technology (NIST) die verantwoordelijk worden voor besteding van het gereserveerde budget.

De belangstelling voor beveiliging van de technische infrastructuur werd onlangs nog eens aangewakkerd door een aanval op de 'rootservers' voor internet. Deze aanval op de dertien servers die het internetverkeer ondersteunen zou niet tot noemenswaardige schade hebben geleid. Ook virussen en beveilingslekken in softwareprogramma's, en de angst voor cyberterrorisme, gericht tegen bijvoorbeeld electriciteitscentrales en televisiezenders, draagt bij aan meer aandacht voor beveiliging in de Verenigde Staten.

Momenteel geeft de Amerikaanse overheid nog 60 miljoen dollar uit aan maatregelen om de beveiliging van netwerken te verbeteren, volgend jaar zal dit groeien naar 111 miljoen en in 2007 zal dit 231 miljoen dollar bedragen, meldt Reuters. Over de komende vijf jaar zullen de totale bestedingen 903 miljoen dollar bedragen.

Er was kritiek op de Amerikaanse regering omdat deze te weinig zou doen in het stimuleren van onderzoek naar beveiliging. Aan Amerikaanse universiteiten promoveerden vorig jaar achtentwintig mensen op onderzoek naar beveiliging van de technische infrastructuur, naar verhouding een gering aantal.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gosse AdB

USD 900M.- Lijkt een beetje veel geld of juist véél te weinig. Het blijft moeilijk om een open netwerk als internet te beveiligen. Echelon en andere (bijvoorbeeld Franse) initiatieven leken hoopvol. Helaas bleek echter vorig jaar in september dat het systeem niet (op tijd) werkte. Afluisteren van berichten heeft een hoog cyber-control of big-brother-is-watching-you gehalte. Een boodschap als "Doe het klusje maar!" zal naar alle waarschijnlijkheid niet worden herkend als een boze e-mail. Of, wellicht wel, maar dan is het al te laat. Het meest waarschijnlijke van het bericht is dat de schilder de volgende week de deuren komt schilderen tegen de afgesproken prijs. Of deze schilder krijgt een nachtelijk bezoek van een elite-eenheid. Alle huizen lijken toch zoveel op elkaar, volgens een recente reclame? Welke methode van bescherming van netwerken nu het beste is, het blijkt een 'reparerende' benadering te zijn. Kijk naar de verspreiding van virae: pas na het uitbreken wordt gewaarschuwd. Dit is logisch en jammer. Echter, na gebleken software-lekken van marktleider/monopolist Microsoft wordt slechts een persbericht verstuurd. Welk een 'inbraak' is dan al een feit? Wat zijn de gevolgen voor een gebruiker? Wie is aansprakelijk? Wat zijn de gevolgen? Zijn deze zaken niet van meer belang dan een bedragje van USD 900,000,000.-? Dit gezien de afhankelijkheid? Zouden kosten gemaakt door fouten van een ander niet op deze 'ander' verhaald moeten kunnen worden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond