Deel dit artikel
-

VS willen Chinese investeringen in Amerikaanse technologie aan banden leggen

Nieuwe dreigementen van president Donald Trump aan het adres van China drukken niet alleen de aandelenbeurzen in het rood. Ook de techsector maakt zich grote zorgen. Chinese investeringen in Amerikaanse techbedrijven worden aan banden gelegd.

Het US Treasury Department overweegt volgens The Wall Street Journal elk bedrijf dat voor 25 procent in handen is van Chinese aandeelhouders te verbieden ‘significante (Amerikaanse) technologie’ op te kopen. Het betreft zowel robotica als maritieme toepassingen, maar ook farmacie en biotechnologie.

Het Witte Huis beschouwt deze sectoren als belangrijk voor de nationale veiligheid en de eigen economie. De angst van de Amerikaanse overheid is dat deze technologie naar China wordt verscheept.

President Trump gaf medio juni zijn goedkeuring voor importheffingen op Chinese goederen. China kondigde al direct aan met tegenmaatregelen te komen. Tientallen belangenorganisaties waarschuwden Trump voor een kettingreactie. Onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de recente investering van Amazon in JD.com, de belangrijkste concurrent van Alibaba.

Tot dusverre heeft de handelsoorlog een averechts effect: motorfabrikant Harley-Davidson kondigde gisteren aan om een deel van de productie naar het buitenland te verplaatsen om zo de Europese importheffingen op Amerikaanse producten te ontlopen.

Dit bericht is 10 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond