Deel dit artikel
-

VVD: niet meer overheidsgeld naar R&D

De overheid moet niet meer geld in R&D stoppen. Onderzoek en ontwikkeling door bedrijven moet gestimuleerd worden door verandering van de regelgeving en versoepeling van de immigratie van kenniswerkers. Dat stelt de VVD. Tot aan de Tweede Kamer-verkiezingen ondervraagt Emerce dagelijks een partij over haar plannen voor ICT en kenniseconomie.

Eén van de grote knelpunten voor een bloeiende Nederlandse kenniseconomie is de wanverhouding tussen het geld dat de Nederlandse overheid in R&D steekt (drie procent van het bruto binnenlands product – bbp) en de onderzoeksinvesteringen van bedrijven zelf (één procent bbp). "Bedrijven moeten minder vennootschapsbelasting gaan betalen en veel meer zelf mogen bepalen aan welk onderzoek hun belastinggeld wordt besteed", meent Arno Visser, kandidaat Tweede Kamer-lid voor de VVD.

De strenge immigratiewetten van de liberalen moeten volgens Visser niet gelden voor kenniswerkers. "Het moet veel gemakkelijker worden kenniswerkers uit landen als India hier naar toe te halen", meent Visser. "Tegelijk moeten onze universiteiten en onderzoeksinstellingen zo goed worden dat toponderzoekers graag naar Nederland willen komen."

De beoogde VVD -parlementariër is het niet eens met de veel gebruikte tegenstelling tussen Nederland als distributieland en als kenniseconomie. Visser: "Nederland is juist ook kennisland op het gebied van distributie. We zijn mede zo goed als distributieland door onze kennis van zaken als in-time-management en logistiek." Bovendien is die kenniseconomie, bijvoorbeeld online retail, "niet alleen maar clean en milieuvriendelijk", denkt Visser. "Die online gekochte producten moeten allemaal weer worden vervoerd."

Visser wil een eind maken aan de versnippering van overheidsgelden voor universiteiten. Nederland moet in zijn ogen speerpunten op kennisgebied bepalen en daarmee ook voor de universiteiten. Tegelijk is de VVD-er, die ooit Literatuurwetenschappen studeerde, een groot verstander van de homo universalis. Visser: "Studenten moeten een brede basisopleiding krijgen en niet direct specialiseren."

Het onderwijs moet, als het aan de VVD ligt, nauwer gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Dat is niet alleen een kwestie van beide partijen die samen de richting van onderzoek en productontwikkeling bepalen. Visser: "Een private bijdrage aan het onderwijs kan voor mij ook betekenen dat ouders die in de ICT werken op middelbare scholen komen praten over hun werk, om zo de leerlingen te helpen bij hun beroepskeuze."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond