Deel dit artikel
-

De Waag viert 25 jaar Digitale Stad

Vandaag is het op de kop af 25 jaar geleden dat in Amsterdam de Digitale Stad werd gelanceerd, een initiatief van De Balie en computertijdschrift Hack-Tic. In 1994 hadden maar weinig Amsterdammers toegang tot internet. Nederland telde destijds zelfs niet meer dan 300 particuliere internetgebruikers.

De Digitale Stad was aanvankelijk bedoeld als experiment voor tien weken. De gemeenteraadsverkiezingen van maart 1994 waren de aanleiding. Het experiment had vooral tot doel te onderzoeken in hoeverre datacommunicatie een bijdrage kon leveren aan de discussies over de toekomst van Amsterdam.

Via de Digitale Stad kon je een gratis account krijgen met e-mail en toegang tot internet. Mede dankzij XS4ALL, die als een van de eerste bedrijven particulieren aansloten. Er moest nog via een modem worden ingebeld.

‘Nieuwsgierig naar de agenda van Bill Clinton? Zin in een fijn gesprek met een brandweerman in Australië? Of gewoon geïnteresseerd in het laatste nieuws over de uitbreiding van Schiphol of de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam? Reis af naar de digitale stad en al uw wensen worden vervuld,’ schreef Het Parool in 1994.

Nog maar weinig mensen konden zich er een voorstelling van maken. Het woord internet was nog nauwelijks ingeburgerd. De Amerikaanse vice-president Al Gore sprak nog van de electronic super highway als het informatiemedium van de toekomst.

De gemeente Amsterdam zorgde dat er allerlei plaatsen computers kwamen te staan, zoals in het stadhuis, De Balie, het AMC, de Openbare Bibliotheek, het Stedelijk Museum en het Amsterdams Historisch Museum.

De gemeente kreeg ook haar eigen plek binnen de Digitale Stad: Het Stadhuis. Daar vond je algemene informatie over de gemeente, kreeg je de mogelijkheid om te mailen met het bestuur en het voorlichtingscentrum en kon je reageren op gepresenteerde plannen. Al meteen zo’n 50.000 pagina’s en daarmee de grootste internetsite in Nederland.

‘Wij geloofden er heilig in dat dit de mogelijkheid ging worden om het grote publiek te bereiken,’ zegt Egbert Wolf, senior communicatieadviseur bij de gemeente. ‘Updates deden we door het thuisbezorgen van een floppy disk bij een van de oprichters van XS4all, die het dan plaatsten. Kun je nagaan hoeveel er is veranderd!’

DDS werd eerst financieel gesteund door de gemeente Amsterdam. Later moest de organisatie zichzelf financieel bedruipen, onder meer door het bouwen van websites, het verzorgen van hostingdiensten en het ontwikkelen van applicaties.

De Digitale Stad leeft nog voort als De echte Digitale Stad (DeDS) en telt nog steeds duizenden gebruikers.

Vandaag organiseert de Waag samen met de gemeente Amsterdam een lezing over de Staat van het Internet. Tijdens het evenement wordt teruggekeken op 25 jaar Digitale Stad, maar ook vooral vooruitgekeken aan de hand van de vraag ‘Wat voor digitale stad willen wij zijn?’, met thema’s als digitale rechten en waarden in de digitale wereld.

Verschillende sprekers geven hun visie op deze thema’s, waaronder Marleen Stikker, directeur van de Waag, Jose van Dijck (auteur van het boek Platform Society en wethouder Digitale Stad), Touria Meliani. Helaas zijn er geen kaarten meer, maar er is een livestream op www.waag.org.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond