Waarde van ISP’s “niet rationeel” bepaald

Tiscali betaalde 2,3 miljoen euro voor de 130.000 klanten van Wish NokNok. Het Engelse LineOne (430.000 gebruikers) ging weg voor 100 miljoen. Hoeveel is een internetgebruiker nu eigenlijk waard?
De shake-out onder de Europese internetaanbieders is in volle gang. Volgens onderzoeksbureau Analysys is het aantal ISP's in West-Europa gedaald van ongeveer 4000 in 2000 tot 70 afgelopen juni. Het bericht deze week dat Tiscali zijn belang in 12Move, de Nederlandse aanbieder van gratis internet, vergroot van zestig naar honderd procent kwam dan ook niet onverwacht. Het was de zoveelste uitbreiding van het Italiaanse bedrijf dit jaar. In Frankrijk werd Infosources overgenomen voor vijf miljoen euro (250.000 actieve gebruikers), in België Yucom SA (85.000 gebruikers) voor vier miljoen, in Engeland LineOne (430.000 actieve gebruikers) voor honderd miljoen en in Duitsland surfEU (600.000 actieve gebruikers) voor 69,6 miljoen euro.
In Nederland verwierf Tiscali recentelijk de 130.000 gebruikers van Wish NokNok voor een bedrag van 2,3 miljoen euro. Al rekenend lijkt een vaste regel voor overnamebedragen ver te zoeken. Toch gaat het bij acquisities primair om uitbreiding van het klantenbestand. Is de ene klant meer waard dan de ander? Wat is de gemiddelde internetgebruiker nu precies waard? Hans Leemans, directeur van ISP-branchevereniging NLIP is niet verbaasd over de sterk uiteenlopende bedragen. "De prijsindicator is niet terug te voeren op rationele zaken", meent hij. "De waarde die je ophangt aan een groep gebruikers hangt sterk af van de strategie die je als bedrijf voert. Als de uitbouw van media- en contentproducten jouw strategie is, dan zul je de waarde van een ISP anders bepalen dan wanneer je een telecombedrijf bent".
Daar komt bij dat een bedrijf onder de marktwaarde verkocht kan worden als de eigenaar er snel van af wil. 12Move was nog voor veertig procent eigendom van Shell. Volgens Tiscali woordvoerder Margaret van Kempen beseft de oliemaatschappij nu dat het aanbieden van internettoegang niet zijn core-business is. "Het bedrag van zestien miljoen euro is compensatie voor alle investeringen die Shell tot nu toe in 12Move heeft gedaan", aldus Van Kempen. Zij geeft desgevraagd toe dat het verkoopbedrag slechts een fractie van de gedane investeringen uitmaakt.
Hoe moet het nu verder met de Nederlandse ISP-markt? Zal hier uiteindelijk een handjevol Europese spelers overblijven? Leemans van het NLIP denkt van niet. "Ik verwacht een situatie waarin drie tot vijf grote partijen overblijven in het toplevel segment. Je moet dan denken aan bedrijven die wholesale systemen leveren en vanwege hun omvang grote netwerken kunnen aanbieden. Daarnaast blijft er in Nederland voldoende ruimte over voor kleine ISP's, die in hun eigen regio een selectie groep klanten bedienen." De Nederlandse situatie onderscheidt zich hiermee van de rest van Europa, waar T-Online, AOL, Tiscali en Terra Lycos de markt langzaam maar zeker onderling verdelen. Volgens Leemans is een dergelijke marktverdeling voor Nederlandse ISP's onwenselijk. "Gezamenlijk kunnen we de markt vergroten zodat er voor iedere partij een aantrekkelijke marge is te behalen. Het is juist onwenselijk dat de komende jaren veel partijen failliet gaan wat weer veel ontevreden klanten oplevert", aldus Leemans.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
notcommerce
12Move ook al in handen van Tiscali. Hebben we eigenlijk wel in de gaten dat Nederland straks slechts een internetprovider heeft? Als KPN zo doorgaat krijgt Tiscali Hetnet en Planet straks ook nog cadeau.
mark molenaar
het lijkt me toch niet echt een onmogelijke zaak om de gemiddelde klant op waarde te schatten (let wel: te schatten) je moet jezelf alleen een groot aantal vragen stellen?- wat kost de aquisitie van een nieuwe klant mij?- wat kosten een klant tijdens het 'klant zijn' per maand?- wat levert deze klant op per maand?- hoe groot is het verloop in klanten (toestroom en vertrek)?- wat zijn de ontwikkelingen in de markt? (bied ik al dan niet breedband internet aan? en kan ik als ik het aanbied meegroeien met de markt?)etc. ik heb vorig jaar tijdens de beursgang van WOL enorm gelachen om verhalen dat een abonnee toen 20.000 gulden waard was. ik wilde WOL destijds nog voorstellen dat ik ze kon helpen de waarde van het bedrijf verder te vergroten: gewoon de straat op gaan en mensen 10.000 gulden aanbieden als beloning voor een gratis abonnement 😉
Peter de Groot
Ik zou wel eens wat meer informatie op emerce.nl willen zien over de waardebepaling van websites.Laten we uitgaan van de onderstaande case."Studentensite met 100.000 leden en 400.000 unieke bezoekers per maand. De website is een advertentiesite zo als viavia.nl."