Deel dit artikel
-

Waarom we de vouwbare smartphone vermoedelijk niet meer terugzien

Het vouwbare scherm mag dan het belangrijkste nieuws zijn van het Mobile World Congress, grote kans dat we de vouwbare smartphone volgend jaar niet meer terugzien.

Huawei en Samsung tonen trots hun eerste vouwbare schermen op het MWC, maar de bezoekers kunnen ze niet uitproberen. Ze zijn veilig opgeborgen in een transparante kubus, kennelijk met als doel om zoveel mogelijk gefotografeerd te worden. En dat gebeurde dan ook op de openingsdag van MWC 2019.

Alleen de Chinese startup Royole was niet bang om zijn reeds in oktober gelanceerde (nog behoorlijk zware) FlexPai te demonstreren, maar die is uitsluitend verkrijgbaar voor ontwikkelaars. Saillant detail: Het bedrijf heeft zijn Europese hoofdkantoor in Breda zitten.

Er zal wel een reden zijn dat de smartphones van de grote fabrikanten niet in handen van bezoekers mogen komen: het gaat om vroege modellen die vermoedelijk niet eindeloos gevouwen kunnen worden, al zijn er claims dat de buigingen het zes jaar probleemloos kunnen volhouden.

De huidige toestellen lijken echter vooral een demonstratie van flexibele OLED schermen. Huawei Mate X gebruikt schermtechnologie van BOE Technology, Samsung maakt zijn eigen schermen. De meest voor de hand liggende toepassing is dat uitgevouwen de smartphones als een soort tablet fungeren, zodat je bijvoorbeeld een plattegrond beter kunt bekijken.

Daar staat tegenover dat je vooralsnog minimaal twee keer de prijs van een high end smartphone moet betalen, waardoor de aanschaf van een losse tablet toch meer voor de hand ligt.

Natuurlijk kun je met een dubbel scherm ook nog aardige dingen doen: het draaien van twee apps naast elkaar bijvoorbeeld, wat het slepen van foto’s in een applicatie iets makkelijk maakt. Maar nu smartphones steeds grotere schermen krijgen is het de vraag of er wel behoefte is aan de uitklapbare smartphone.

Flexibele OLED schermen hebben zeker toekomst, maar hoeven niet per definitie op smartphones te eindigen.

Sommigen zien nog wel brood in de markt. De Chinese fabrikant TCL, die onder andere telefoons maakt onder de Alcatel- en BlackBerry-merknamen, toonde een scharnier en een oledscherm voor vouwbare smartphones. Maar die zullen op zijn vroegst volgend jaar uitkomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond