Deel dit artikel
-

“We zaten in de verkeerde markt”

Online marktplaats voor medische apparatuur Eumedix beleefde eind februari twee rare weken. Werden ze eerst nog door onderzoeksbureaus Jupiter aangewezen als een van de tien mogelijke succesverhalen na 'shake-out' onder marktplaatsen, koud twee weken later stopte de marktplaats met handel.

Een rare situatie, eerst tot de top, dan niet meer in zaken.

"Ik was er niet van op de hoogte dat Jupiter ons op die ranglijst had gezet. Ze hadden gekeken naar drie criteria, de manier waarop het bedrijf wordt gesteund door de industrie, of er voldoende volume was en of er sprake was van een multichannel-strategie. We voldeden aan de criteria, behaalden in de eerste helft van vorig jaar een omzet van 4,2 miljoen euro."

Wie gebeurde er daarna met Eumedix?

"We raakten door ons geld heen en hadden een nieuwe investering nodig van zes miljoen euro. Dat was natuurlijk al aan de orde toen we hoorden van deze nominatie. Er zijn gesprekken gevoerd met 102 verschillende financiers, met twintig partijen zijn meerdere gesprekken gevoerd – waaronder ABN Amro – maar uiteindelijk wilde niemand er in stappen."

Hoe was de marktplaats opgezet?

"Als een online veiling. In tegenstelling tot andere marktplaatsen voor de medische wereld, waarbij er meer uitgegaan wordt van het het stroomlijnen van de operationele kant. Partijen als Careshare, dat is opgezet door logistiekorganisaties uit de gezondheidszorg en Tie Holding, leveren diensten zoals voorraadbeheer en het afhandelen van transacties via electronische weg. Wij zorgen ervoor dat een koper korting kan bedingen door via onze site met meerdere partijen te onderhandelen."

Doen de andere medische marktplaatsen het om die reden wel beter?

"Ik heb niet de indruk dat zij grote winsten weten te boeken."

Wat is daar de reden van?

"In principe zou het handelen via marktplaatsen erg gunstig moeten zijn voor de medische wereld, en dan met name de ziekenhuizen. De operationele kant, rond inkoop, is een zootje bij ziekenhuizen. Er zijn honderdduizenden producten, dat maakt het ongelofelijk ingewikkeld om al die gegevens in een database onder te brengen. Dat betekent dat het lastig is om uiteindelijk die besparing te behalen. Bovendien besteden ziekenhuizen slechts een procent aan operationele inkoop. Heel veel winst valt daar niet te behalen "

Het lijkt me juist dat er besparingen te behalen zijn met behulp van marktplaatsen.

"Ja, het kan ook wel, maar het zal nog wel even op zich laten wachten. Het mag duidelijk zijn dat ik, nu we ons bedrijf niet kunnen voorzetten, een wat sombere blik heb (lacht). Wat je ziet is dat er vanuit Duitsland en Amerika aan twee verschillende databases wordt gewerkt. Partijen als Johnson & Johnson en Mölnlycke hebben de voorkeur voor eigen platformen met een eigen backoffice."

Politiek van de industrie?

"Daar lijkt het wel op. Op die manier houden leveranciers de zaken in eigen hand. Ons doel was ook om via een veiling te gaan inhakken op het prijsmechanisme. Als er honderd infuuspompen besteld moeten worden zorgen wij ervoor dat het ziekenhuis bij verschillende leveranciers de beste prijs kan bedingen. We hadden de verkeerde markt te pakken. Mijn indruk is dat de ziekenhuisinkoper er geen steek wijzer van wordt als hij goedkoper via een marktplaats inkoopt."

Is het voor Eumedix mogelijk om zich op een andere markt te richten?

"Ja, de software is toepasbaar voor andere markten. We hebben onderhandeld met luchtvaartmaatschappijen, olierafinaderijen en ook met een schrootbedrijf."

Wat gebeurt er nu met Eumedix?

"Het personeel is ontslagen, in totaal 25 mensen, en we zijn met verschillende partijen in onderhandeling om de software over te nemen. In totaal heeft onze investeerder Internet Capital Group zes miljoen euro verloren aan Eumedix."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond