Web 2.0: kwaliteit van bovenaf sturen

Sinds oktober probeert @home de digitale tv-zender Zizone.tv te vullen met filmpjes van ‘gebruikers’. Tot nu toe zijn rond de 5000 filmpjes ingestuurd. “Wil je kwaliteit, dan moet je van bovenaf sturen. Via prijsvragen of door mensen gerichte opdrachten te geven.”
Kun je een dagelijks televisieprogramma van 20 minuten samenstellen uit filmpjes die amateurs op een site uploaden? Uit de ervaringen die Zizone.tv de afgelopen maanden heeft opgedaan, blijkt dat nog een hele klus te zijn.
"Creativiteit en kwaliteit komen niet zomaar bovendrijven," zegt projectleider Eduard Coumans van Zizone.tv. "Als je tegen gebruikers zegt: maak iets bijzonders, is dat niet voldoende. Maar als je mensen gaat sturen en hen vraagt iets over een specifiek onderwerp te maken, dan komt er veel meer creativiteit bovendrijven." Een voorbeeld is een door National Geographic uitgschreven wedstrijd op Zizone, waarbij mensen hun eigen weerbericht moesten maken.
Opstartfase
De 330.000 abonnees van digitale televisie van @Home kunnen op het kanaal Zizone dagelijks een twintig minuten durende uitzending bekijken, die gedurende de dag voortdurend herhaald wordt. Ook op de internetsite van Zizone is het programma te zien. Het is niet mogelijk om in elke uitzending telkens nieuwe filmpjes te gebruiken. Daarvoor is het aantal filmpjes dat gebruikers inzenden nog te laag.
De uitzending wordt gevuld met een aantal themablokken, die zijn gevuld met door consumenten geschoten filmpjes. Elke uitzending en ook elk thema wordt ingeleid door een filmpje van een gebruiker die de rol van presentator op zich neemt. Een thema bestaat telkens uit een top-drie van filmpjes van elk zo'n anderhalf minuut. Bezoekers van de site stemmen op de filmpjes. Ook de redactie van Zizone heeft een ‘zeg' in de uit te zenden filmpjes. Voorbeelden van thema's zijn: ‘vrienden', ‘op reis' en ‘buurt'.
Gegevens over de kijkcijfers van het digitale kanaal Zizone heeft Coumans niet. Het aantal unieke bezoekers per maand van de site Zizone.tv is volgens hem op dit moment zo'n 30.000. "Dat aantal moet groeien. We zitten in een opstartfase."
Stimuleren
Zizone krijgt relatief veel filmpjes binnen in de categorie 'sport', zegt Coumans. Ook grappige filmpjes doen het relatief goed volgens hem. Zo zijn er clubs die wedstrijdverslagen uploaden. Een groot deel van deze video's is niet interessant voor een breder publiek, geeft Coumans toe. "Het is echt een uitdaging om kwaliteit te vinden. Daar moet je echt op sturen." Ook wat betreft techniek wisselt de kwaliteit van video's nogal. "Soms zitten er juweeltjes tussen, maar af en toe lijkt het wel of mensen per ongeluk hun camera aan hebben laten staan."
Om mensen op te leiden tot betere videomakers, staan er op de site van Zizone.tv tips. Een samenwerking met de Veronica Videoschool, die deze maand van start gaat, lijkt Coumans niet ondenkbaar. De Veronica Videoschool wil met eendaagse workshops het niveau van videoamateurs opkrikken.
Prijs voor het beste zelfgemaakte Nederlandse videofilmpje
Het uitschrijven van prijsvragen is ook een manier om ‘kwaliteit te stimuleren', zegt Coumans. Op zeven september reikt Zizone de Zizone Video Award uit, een prijs voor het beste zelfgemaakte Nederlandse videofilmpje. Alle filmpjes die nu online staan, dingen in ieder geval mee, zegt hij.
"We willen ook met andere partijen samenwerken die ons platform gebruiken," vertelt Coumans. Hij denkt dat het voor partijen interessant kan zijn om mensen op te roepen items te maken voor een (al dan niet bestaand) televisieprogramma. Dat is iets anders dan wat de Publieke Omroep doet met Videotalent.nl, ook een site waar gebruikers video's kunnen uploaden. Programma's als Man Bijt Hond gebruiken video's van die site voor hun tv-uitzendingen. "Zij redeneren heel erg vanuit bestaande programma's. Wij vinden het spannender om te kijken naar wat mensen maken, en van daaruit een tv-concept te bedenken."
De ambitie van Zizone is groot. De dagelijkse uitzending van twintig minuten, is een beginstap, zegt Coumans. Programma's van andere partijen die gebruikmaken van gebruikersvideo's, zouden bijvoorbeeld ook kunnen worden uitgezonden op de digitale zender Zizone."Wij willen hét user generated content platform worden van de Nederlandse kabel."
Nog zoeken naar business model
Op Zizone.tv. staan banners en in de uitzendingen zijn soms commercials te zien. Zelfbedruipend is Zizone nog niet, blijkt uit de woorden van Coumans. "Het is voor ons een ontdekkingstocht om te zien waar het business model zit. Dat is niet eenvoudig, omdat je te maken hebt met een complex multimediaal platform."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Videotalent
Zizone is een zeer kleine site. Zit zelf op 123video.nl Daar worden per dag nu bijna 500 filmpjes geplaatst en dagelijks bijna 1 miljoen keer bekeken. Dat terwijl ze veel korter dan zizone bestaan. Heb ergens gelezen dat 123video is opgericht door de persoon die ook achter Relatieplanet zit. Misschien moet meneer Coumans eens met hun gaan praten.
Sander Limonard
Is dit nieuw voor Zizone? Als het niet mogelijk is de schaalvoordelen uit te nutten zoals YouTube dat kan, moet je de gebruikers toch altijd meer prikkelen om een bijdrage te leveren? Voorbeeld: current.tv is uitgegroeid tot een marktplaats voor UGC, met aanbieders EN vragers voor UGC. In nederland heeft bv. Skoeps heeft een heel actief netwerk van vragende partijen achter zich.
robin
Excuse my ignorance, maar wat heeft dit met Web 2.0 te maken
Theo Boonstra
Zizone is heel leuk voor internet. Maar laat ze aub, die onzin van de tv afhalen. Op tvhomeforum.tk, is al eens een poll geweest over de tv zender. Nagenoeg iedereen was het er over eens, dat dit niet voor tv geschikt is. En dan de beeldkwaliteit, om te huilen zo slecht. Zulke kwaliteit laat je niet eens aan je vrienden zien. Ik denk dat @home eens beter naar z'n klanten moet luisteren en er zenders op plaatsen waar de klanten om vragen. Zizone is alleen leuk voor de mensen die er een filmpje op hebben, alleen zit er niemand anders op te wachten.
Harrie
Het is allemaal leuk en aardig, Utube, Zizone etc. Maar ik snap echt niet hoe mensen naar die zooi kunnen kijken. In de tijd van HDTV is het hot om naar een beeldkwaliteit te kijken die we sinds de Nipkow schijf missen? 1080p en dan deze filmpje er op? Zonde! Blokken ter grootte van 100 bij 100 pixels zie je dan, met een frame rate van 5 fps. Alleen geschikt voor een mobieltje met een 1.5 inch scherm.
Ruud
Een belangrijk kenmerk van Web 2.0 is dat je zelf niet bijdraagt aan de kwaliteit van de content… Hetgeen waar je tijd aan dient te besteden is de kwaliteit van het medium (lees: de website/-portal).